Het is 24 jan 2021 00:13

Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  VolgendeDoorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Analoog   Onderwerp: Geef je ogen de kost.....

 Berichttitel: Geef je ogen de kost.....
Geplaatst: 23 aug 2019 22:56 

Reacties: 8
Bekeken: 923


Vrijwel altijd neem je je camera mee, maar heel vaak vraag je je zelf af waarom. Er viel namelijk niks te fotograferen. Soms, heel soms kan dat waar zijn, maar wanneer je je ogen de kost geeft is er meer dan alleen dat schip, bos, zee of auto…….. Denk kleiner en je ziet plotseling de mooiste dingen. Hieronder misschien een ideetje?

Camera: Olympus OM-1

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: 's Morgens vroeg

 Berichttitel: 's Morgens vroeg
Geplaatst: 18 aug 2019 10:00 

Reacties: 11
Bekeken: 957


Wanneer je er vroeg uit bent kun je worden beloond met de mooiste plaatjes. Dat weet je en dus moet je daar af en toe ook gehoor aan geven. Je stapt je bed uit, wetende dat het eigenlijk niet hoeft, maar omwille van een mooi plaatje doe je het. Ik had een erg oude Canon FTb meegenomen, waarvan ik geen enkel idee had of deze een beetje goed zou zijn. Het was het eerste rolletje wat ik er in had geplaatst. Dan ga je een paar plaatjes schieten. Het was een beetje mistig, maar de zon waagde een poging om er door te komen.
Geen idee wat het resultaat zou worden, immers, het was voor mij een onbekende camera met onbekende resultaten. Op hoop van zegen en dit is wat het is geworden. Voorwaar geen slecht resultaat vind ik persoonlijk.
Over de camera kan ik ook kort zijn: Fantastisch: solide, nauwkeurig en bovenal helemaal trillingsvrij. Dat laatste kan niet van elke camera worden gezegd. Het heeft natuurlijk ook te maken met het gewicht van de camera en dat is fors, maar fotograferen met de FTb geeft meteen het gevoel van betrouwbaarheid. Gelukkig heb ik er 2 :)

Camera: Canon FTb met Canon 50mm 1.8 objectief
Film: Agfa Vista 400

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Dromerig

 Berichttitel: Dromerig
Geplaatst: 16 jul 2019 13:41 

Reacties: 4
Bekeken: 842


Je hebt altijd een beeld van hoe een foto er ongeveer uit zal komen te zien. Toch weet je het nooit 100% zeker en al helemaal niet wanneer je analoog fotografeert. Hoe langer je het doet, hoe beter het resultaat is te voorspellen.
Wanneer je echter zoveel verschillende camera’s af en toe gebruikt, in mijn geval ongeveer 90, dan is het resultaat al helemaal niet te voorspellen. Immers, elk afzonderlijk objectief laat iets anders zien, met name in het onscherpe gebied (oftewel de bokeh)
De camera die ik bij deze opname heb gebruikt is een zeer goedkope (maar wel met handmatige én automatische belichting) Praktica BC3. Dit is de versie met de bajonetaansluiting. Behoorlijk verschillend van de blokkerige grote en zware Praktica’s met een schroefdraad aansluiting.
Op deze camera zat een Prakticar 50mm 2.4 lens. Ook al een goedkoop exemplaar. Ik was benieuwd hoe het er uit kwam te zien. Wat mag je van zoiets verwachten? Wel, dit dus. Voor mijn gevoel een heerlijk dromerig beeld, dat mede te danken is aan de fluweelzachte onscherpte in de achtergrond.
Zeg dus nooit dat je met een goedkope camera geen goede opnamen kunt maken!

Camera: Praktica BC3 met Prakticar 2.4/50mm
Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Een zwoele zomeravond........

Geplaatst: 01 okt 2017 09:25 

Reacties: 0
Bekeken: 3690


Camera: Ricoh XR-P
Objectief: Tamron Adaptall-2 35-80
Film: Fomapan 100 + roodfilter

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Mijmeringen (+ updates)

 Berichttitel: Mijmeringen (+ updates)
Geplaatst: 16 sep 2017 21:39 

Reacties: 9
Bekeken: 2729


Camera: Ricoh XR-P
Objectief: Tamron 80-210 adaptall-2
Film: Agfa Vista 200 omgezet naar zwart-wit

De omzetting naar zwart-wit is gedaan omdat foto's daardoor intiemer worden. Dat vond ik hier wel passen.

Fotografie

UPDATE (op verzoek van Gerda)
Fotografie

UPDATE 2 (op verzoek van Henry)
Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Chroom

 Berichttitel: Chroom
Geplaatst: 13 aug 2017 21:11 

Reacties: 7
Bekeken: 1657


Altijd wanneer ik van die oude auto’s zie (in dit geval een MG) dan kan ik met bewondering kijken naar de restauratie van zo’n wagen. Het mooist vind ik dan al die details van chroom. Wat dat betreft ben ik net een kraai, ik hou wel van glimmende spulletjes :)

camera: Olympus OM-2

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Munitiekist

 Berichttitel: Munitiekist
Geplaatst: 12 aug 2017 13:13 

Reacties: 4
Bekeken: 1227


Op een goed moment zie je een oude Jeep staan. Natuurlijk zet je de Jeep even op de foto, maar eigenlijk vond ik het kistje achterin interessanter. Het zou gaan om een munitiekist. Om aan te geven om welk tijdvak het gaat zie je op de achtergrond (vaag) een Bolex filmcamera op statief staan. Op deze manier heeft de achtergrond in de foto weer een functie gekregen

Camera: Olympus OM-2

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Op weg naar het werk

 Berichttitel: Op weg naar het werk
Geplaatst: 04 aug 2017 08:39 

Reacties: 5
Bekeken: 981


Er gaan erg veel morgens voorbij dat je denkt: 'Ik wou dat ik tijd had om even te fotograferen'. Meestal zijn de ochtenden schitterend om wat plaatjes te maken. Dauw, mist, nevelbanken, zonsopkomst, enz. Helaas gaat dat meestal niet. Er bestaat altijd nog zoiets als een baan en daar moet een hobby voor wijken. 

Maar heel soms lukt het. Camera's liggen er altijd wel in de auto. Meestal van het goedkope soort. Dit keer had ik er toch maar even een Nikon in gegooid, omdat het weer zo'n ochtend was: mist. Eenmaal in Franeker aangekomen even doorgereden en snel wat foto's gemaakt. Hier een voorbeeld.......

Camera: Nikon FE
Film: Fuji Superia 200 omgezet naar zwart-wit

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Koplamp

 Berichttitel: Koplamp
Geplaatst: 02 aug 2017 21:06 

Reacties: 12
Bekeken: 3015


Nee, niet van een auto, maar van een oude fiets, een erg oude fiets. Mooi om te zien dat die oude dingen zo mooi werden gemaakt met gevoel voor afwerking en detail. Je ziet er aan af dat het een aantal jaren mee moest gaan., dat in schril contrast met de huidige gebruiksvoorwerpen. Die ziet men het liefst zo snel mogelijk kapot gaan. Dat verhoogt de omzetsnelheid.

Camera: Olympus OM-2

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Melkbussen

 Berichttitel: Melkbussen
Geplaatst: 28 jul 2017 09:20 

Reacties: 9
Bekeken: 1316


Ik kan me nog herinneren dat ze gebruikt zijn, maar wanneer zijn de boeren hiermee gestopt? Wat wel weet is dat ze al heel lang uit het straatbeeld zijn verdwenen. Dan zie je er ineens weer (uiteraard bij een evenement) een hele wagen vol. Als het dan niet voor het artistieke is, dan toch voor het nageslacht. Zo haalde men dus vroeger de melk op bij de boeren. Geen melkmachines, ligboxstallen en andere moderne voorzieningen. Gewoon alles handmatig. Het lijkt zo lang geleden, maar wat is nou 50 jaar?

Camera: Olympus OM-2

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: 50 meter van huis........

 Berichttitel: 50 meter van huis........
Geplaatst: 26 jul 2017 09:12 

Reacties: 9
Bekeken: 1375


Hoe mooi kan de wereld zijn vlak in de buurt van je woning. Soms gewoon saai, maar 1 element kan dat helemaal veranderen. Dit zwart-witte paard doorbrak het gewone van het platteland zodanig dat ik het een foto waard vond.

Camera: Nikon F801s

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Buick

 Berichttitel: Buick
Geplaatst: 24 jul 2017 12:00 

Reacties: 5
Bekeken: 973


Het is altijd wel grappig om te zien wat je met foto’s allemaal kunt doen. Nee, ik bedoel niet alle manipulaties die iets suggereren dat er helemaal niet is geweest. Ik bedoel de pure foto. Een foto die iets moois lelijk maakt of net andersom. Ik heb dat ook een beetje met deze foto. Het is een foto van een oude Buick, een prachtige auto uit lang vervlogen tijden en die je nu vrijwel alleen nog maar op Cuba rond ziet rijden. Zoals ik zei, een prachtige auto. Toch vind ik deze foto een andere uitstraling hebben: een beetje agressief. En daar hoef je niks voor te doen, alleen maar een ander standpunt innemen.

camera: Olympus OM-2

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Raam en fiets

 Berichttitel: Raam en fiets
Geplaatst: 19 jul 2017 14:23 

Reacties: 16
Bekeken: 1840


Het is toeval, ik geef het toe, maar ik vond het een mooi gezicht: de witte fiets en het witte kozijn. Het wit is in dit geval het bindende element. Het zijn soms de kleine toevalligheden die het maken van foto’s tot een plezier maken. Wanneer de rolletjes ontwikkeld zijn is het altijd weer spannend: heb ik iets bruikbaars? In dit geval dus wel, denk ik.........

Camera: Olympus OM-1

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Terug in de tijd (2 UPDATES)

Geplaatst: 19 jul 2017 13:16 

Reacties: 18
Bekeken: 2007


Je ziet het steeds meer, retro-evenementen. Ik maak er als het kan dankbaar gebruik van om foto’s te maken. Het kan leuke opnamen opleveren. Natuurlijk voornamelijk oude auto’s, maar ook fietsen, tractoren en natuurlijk de mensen, zo goed mogelijk back in time.
Dan blijkt ook maar weer eens hoe goed een Olympus OM-2 is. Alle opnamen op de rol zijn perfect belicht en met het standaard 50mm objectief levert dat mooie scherpe plaatjes op. Er zullen er nog meer volgen, maar deze vond ik allereerst wel aardig. Je waant je (een beetje) terug in de tijd.

Fotografie

UPDATE:
Fotografie

UPDATE 2:
Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Driehoeken

 Berichttitel: Driehoeken
Geplaatst: 22 apr 2017 20:50 

Reacties: 8
Bekeken: 1421


Ook hier weer een simpele compositie, maar wel een bewuste beeldopbouw in de vorm van driehoeken.

Camera: Pentax MX met 50mm 1.7 Film: Fomapan 100

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Begraven trap........... (+update)

Geplaatst: 12 apr 2017 19:08 

Reacties: 15
Bekeken: 2058


Je komt het tegen, de camera hangt over je schouder en dan neem je dit plaatje mee. Ik hou wel van dit soort verstilde opnamen. Ik had hem op nog heel veel andere manieren op de foto kunnen zetten, maar dit is waar ik mee thuis kwam. Kan het beter? Jazeker. Toch vond ik hem wel leuk.

Camera: Nikon FM met Ilford FP4+

Fotografie

UPDATE (stukje lucht er af gehaald):
Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Een eenzame druppel

 Berichttitel: Een eenzame druppel
Geplaatst: 10 apr 2017 18:30 

Reacties: 8
Bekeken: 1542


Ik weet het, de verleiding is groot om hier een macro opname van te maken. Ik had het kunnen doen, want ik had macro-tussenringen in mijn tas (helaas geen macro-objectief). Maar toen bedacht ik me dat die macro-druppel al miljoenen keren was gemaakt en waarschijnlijk beter dan ik ooit zou kunnen in deze situatie. Dus even nagedacht hoe dan? Nou, zo dus. Ja, de foto is centraal opgebouwd, maar ik vond het wel mooi dat naar de randen toe alles uit het DOF-veld verdween.
Aldus mijn overwegingen om het te doen op de manier zoals het voor jullie ligt/staat.........

Nikon FM + 50mm 1.8 Nikkor, film: Agfa Vista 200 kleurenfilm, omgezet naar zwart-wit

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: 't Wordt al laat..........

 Berichttitel: 't Wordt al laat..........
Geplaatst: 08 apr 2017 15:12 

Reacties: 4
Bekeken: 913


Soms lenen de meest simpele onderwerpen zich voor een foto. Ach, ik vond het wel wat hebben!

Camera: Ricoh XR-7 met FP4+

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: 't Is er niet druk.............

Geplaatst: 05 apr 2017 15:38 

Reacties: 4
Bekeken: 961


Wanneer je op een bewolkte koude dag naar de noordzeekust gaat dan is het er meestal niet zo druk. Kan toch wel leuke plaatjes opleveren :)

Camera: Nikon FM met Ilford FP4+

Fotografie

 Forum: Analoog   Onderwerp: Zeemeermin in de duinen

 Berichttitel: Zeemeermin in de duinen
Geplaatst: 05 apr 2017 08:13 

Reacties: 14
Bekeken: 1904


Het zwart/wit rolletje was vol en dat kwam goed uit. Dit leende zich bij uitstek om een kleurenopname van te maken. Helaas was het een overjarige film waar veel opnamen slecht uit kwamen, maar deze foto pakte gelukkig nog redelijk goed uit (Kodak Gold uit 2007). Dit is wel de laatste keer geweest dat ik overjarige film gebruik...........

Fotografie
Sorteer op:  


Algemeen | Fotobeoordeling | Projecten | Diversen | Foto apparatuur en software | Markt

 

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling

 

  RSS Feed