Het is 19 maart 2024 11:18

Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 79  Volgende



Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Flora   Onderwerp: Anemone nemerosa

 Berichttitel: Anemone nemerosa
Geplaatst: 18 maart 2024 15:02 

Reacties: 4
Bekeken: 65


De Bosanemoon is een lage overblijvende(wortelstokken) in grote groepen groeiende voorjaarsbloeier. Per stengel vinden we maar 1 bloem, welke aan de binnenkant satijnachtig wit is en aan de buitenkant vaak radijsachtig aangelopen. Hoe langer de bloem bloeit en dan al op haar retour is, wordt deze radijsachtige kleur ook aan de binnenkant zichtbaar.
In onze tuin groeit het plantje samen met Anemone blanda, een cultivar die snel verwildert. De blanda is doorgaans iets groter in bloemdoorsnede dan de wildvorm.
Onze bosanemoon is afkomstig uit Groot-Brittannië. Een oud-tante van mij heeft daar jarenlang gewoond en zij hadden achter hun lange tuin een stukje bos in eigendom.
Daar heb ik ook diverse Scilla's mogen meenemen.
In de serie heb ik naast de traditionele klassieke opname ook wat gespeeld met andere mogelijkheden.

!. Klassieke opname

Fotografie


2. detailopname

Fotografie


3.
Fotografie


4.
Fotografie


5.
Fotografie


6.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Maartsviooltje (witte variant)

Geplaatst: 18 maart 2024 14:27 

Reacties: 1
Bekeken: 47


Viola odorata oftewel Maarts viooltje met meestal donkerblauw tot violetachtige gekleurde bloemetjes is één van de eerste viooltjes welke in bloei kunnen worden aangetroffen. Zoals de naam al zegt, bloeien ze vooral vanaf de maand maart. Dit welriekend, zoetachtig geurend viooltje kan met behulp van wortelstokken waarin reservevoedsel opgeslagen zit zo vroeg uitlopen en bloeien. Het is een overblijvend plantje. De vrucht met zaad is door het zoete aanhangsel een lekkernij voor mieren, die de vrucht met zaad verslepen, maar ook hagedissen zijn verzot op de vrucht. Het zaad wordt zo verspreid.
De upload is de witte variant van de beschreven soort.

Fotografie

 Forum: Insecten   Onderwerp: Tussen de Overblijvende Ossentong

Geplaatst: 16 maart 2024 14:15 

Reacties: 3
Bekeken: 168


zijn altijd ijverige bijtjes te vinden. :) :) :)



Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Gevlekt Longkruid

 Berichttitel: Gevlekt Longkruid
Geplaatst: 16 maart 2024 13:15 

Reacties: 5
Bekeken: 177


Afkomstig uit de Ruwharigenfamilie. De meeste planten afkomstig uit deze familie hebben stengels en bladeren rijkelijk bezet met wollige haren. Bekende andere soorten zijn: Smeerwortel, Slangenkruid, Ossentong en Vergeet-me-nietjes. Een ander detail is dat in heel veel gevallen bij de blauwbloeiende soorten, de ongeopende en pas geopende knop rose-rood kleuren en later blauw. In vrijwel iedere tuin zijn wel Vergeet-me-nietjes te vinden. Let er maar eens op! :) :) :)
De Latijnse benaming van dit Longkruid is Pulmonaria officinalis. De geslachtsnaam Pulmonaria verwijst naar Longen en de soortnaam officinalis verwijst naar medicinaal. Longkruid is zo genoemd omdat de bladeren met een beetje fantasie uitzien als menselijke longen. Vroeger werd dit kruid derhalve gebruikt om longaandoeningen en aanverwante aandoeningen te genezen met dit kruid. Een echt tastbaar bewijs is er niet maar een drankje met Longkruid en o.a. Smalle weegbree zou idd een slijmoplossende werking hebben. Carl Linnaeus, een Zweedse arts en botanicus uit de 18e eeuw heeft een plantenindeling gemaakt en alle planten voorzien van een Latijnse geslachts- en soortnaam. Als er toen een geneeskrachtige werking aanwezig was of als de plant ervoor gebruikt werd, kreeg deze plant als soortnaam officinalis. Zo zou een paardenbloem (Taraxacum officinalis/officinale) dus ook een medicinale werking hebben. Paardenbloem schijnt een verbeterende werking op de spijsvertering te hebben en ook gunstig werken op nieren en lever. Dat paardenbloembladeren als sla gegeten kan worden, is al langer bekend. Prima groenvoer voor konijnen. Hier in het zuiden noemt men dit "konijnenvoer" zoermilk.
Terug naar het Longkruid. Het is een fraai kruid doch door de kluwenrijke bloei en bebladering lastig om mooi op de plaat te zetten.

Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Aan een zijden draadje........

Geplaatst: 11 maart 2024 17:37 

Reacties: 3
Bekeken: 307


Een paardenbloem, niet erg vaak gefotografeerd maar onder bepaalde omstandigheden misschien meer dan de moeite waard. :) :) :)

Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Sleedoorn

 Berichttitel: Sleedoorn
Geplaatst: 09 maart 2024 13:58 

Reacties: 12
Bekeken: 514


Sleedoorn is een lage tot middelhoge doornstruik welke vroeg in het voorjaar opvallend bloeit. Dit laatste niet alleen omdat de struik veel bloesem zet maar ook omdat de bladeren dan nog niet aanwezig zijn.
Het is een insectenbloeier en voor de bestuiving dus afhankelijk van vroeg uitvliegende insecten.
De vruchten(kleine pruimpjes) zijn wrang van smaak. Slee betekent: de tanden stroef makend.
Toch wordt er volop gebruik gemaakt door mens en dier van de vrucht als er gedurende een langere periode vorst overheen gegaan is. De vrucht wordt dan zoeter en smakelijker.
Vroeger (en ik geloof nu ook nog wel) werd er in de Zuid-Limburgse streken en ook in Belgisch Limburg een likeur van deze vrucht gemaakt. In het Limburgs heet het "Sjlieëkrieëke". Sjlieë komt van Slee en krieëke van krieken, het Belgisch woord voor zure kersen.
Sleedoorn is door zijn bossige, gedoornde takken een ideale bloeiplek voor vele kleinere zangvogels.
Het is ook de waardplant van de Sleedoornpage.

1.
Fotografie


2.
Fotografie


3.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Zonsopgang

 Berichttitel: Zonsopgang
Geplaatst: 05 maart 2024 00:20 

Reacties: 15
Bekeken: 606


Fotografie

In de herkansing vwb de Anemone Blanda heb ik met licht gespeeld en met bokehring een zonsopgang gesimuleerd. Was nog best een lastig karwei.
Pure foto's en géén PS.(ik zou het niet eens kunnen...)

Fotografie

1.
Fotografie


2.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Anemone blanda

 Berichttitel: Anemone blanda
Geplaatst: 01 maart 2024 23:43 

Reacties: 6
Bekeken: 629


Een echte pionier van het voorjaar is de Anemone blanda.
De Anemone blanda is géén vertegenwoordiger van de Nederlandse Flora, hoewel deze zeer gemakkelijk verwildert en ook als zodanig in onze natuur al te vinden is. De lintachtige kroonbladeren bij de blanda zijn paarsblauwachtig . Het aantal is beduidend groter dan de 5 tot 7 bloemdekbladeren bij de Bosanemoon. Ook de doorsnede van de bloemkroon is bij de Blanda groter.
Vegetatief vermeerderen beide soorten zich door wortelstokken. Voor de verspreiding van zaden kunnen mieren een belangrijke rol spelen.
De Bosanemoon ontwikkelt zich pas als de Blanda al bijna op zijn retour is. Dus over een week of 3..... :) :) :)

1.
Fotografie


2.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Lentebode

 Berichttitel: Lentebode
Geplaatst: 01 maart 2024 09:15 

Reacties: 5
Bekeken: 562


Narcissus pseudonarcissus(Wilde Narcis) is een 15 tot 20cm hoge leliesoort met smalle blauwgroene parallelnervige bladeren, de bloemen hebben langwerpige bleekgele slippen en een heldergele trompetvormige bijkroon.
De plant komt vooral voor in West-Europa en heeft zich vanuit Groot Brittannië uitgebreid tot in Zuid-Europa.
Lelies zijn overwegend giftig en dit soort beplanting is een gevaar voor de veeteelt.
Misschien dat daarom deze prachtige bloem nu uiterst zeldzaam geworden is.
Het kleine bolletje zorgt voor een aantal slanke bladeren met overwegend maar 1 bloem.
De verspreiding gaat maar langzaam.
De plant is in Nederland nog het meest te zien in de Zuid-Limburgse heuvels en rivieroevertjes.
Dit zullen waarschijnlijk uitlopers zijn van de rijkere groeiplekken langs de Hohnbach(België), een zijrivier van de Geul.
In de volksmond werden Narcissen vroeger ook wel Paasbloemen genoemd. De klimatologische veranderingen hebben ervoor gezorgd dat deze benaming vrijwel niet meer klopt. De bloeitijd ligt nu wel vaak 3 tot 4 weken eerder.

Fotografie

 Forum: Insecten   Onderwerp: Nog wat bijzondere insecten...

Geplaatst: 28 feb 2024 23:32 

Reacties: 11
Bekeken: 527


...weliswaar uit het archief.
Geschoten in augustus/september van vorig jaar!

1.
Fotografie

St Jansvlinder

2.
Fotografie

Penseelkever

3.
Fotografie

Kolibrivlinder

4.
Fotografie

Stadsreus

 Forum: Insecten   Onderwerp: Geaderd Witje

 Berichttitel: Geaderd Witje
Geplaatst: 28 feb 2024 15:41 

Reacties: 1
Bekeken: 239


Van afgelopen September nog. In de latere avondzon op de kalkhelling van De Vrakelberg.

1.
Fotografie



2.
Fotografie

Frontaal en Centraal tussen de bloemdelen van de Beemdkroon.

 Forum: Insecten   Onderwerp: Tijgerspin

 Berichttitel: Tijgerspin
Geplaatst: 20 feb 2024 14:56 

Reacties: 10
Bekeken: 675


Tijgerspinnen of Wespspinnen danken hun naam aan de gele en zwarte banden die om en om het lijf bedekken. Het zijn forse spinnen die lager aan de grond hun schuilplek hebben.
De spin is zoals alle andere spinnen in Nederland alleen gevaarlijk voor insecten. Toch schrikken ze andere dieren, vooral vogels door hun tekening af. Zelfs de mens zal extra op zijn hoede zijn. De natuur kent afschrikkleuren. Zo zijn de kleuren zwart en geel een teken voor gevaar. Veel insecten zijn getekend met deze kleuren om af te schrikken terwijl ze volkomen onschuldig zijn. Ook hebben sommige vlindersoorten grote donkere cirkels op hun vleugels die op grote ogen lijken. Ook dit is een afschrikmethode. Dit verschijnsel om andere dieren (en mensen) af te schrikken, noemen we mimicry. Het is een vorm van nabootsing om op iets te lijken wat het eigenlijk niet is. Dit zien we bij planten(veel orchideeën) en vooral insecten. Orchideeën die lijken op een wijfjesinsect om mannetjesinsecten te lokken om zo voor bestuiving te zorgen, insecten die op bladeren of takjes lijken, om maar géén insect te lijken(wandelende bladeren en takken), rupsen die een slangenkop kunnen imiteren, om vogels af te schrikken en insecten die op gevaarlijke wespen lijken, zoals Stadsreus, zweefvliegen en onderstaande Tijgerspin.

1.
Fotografie



2.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Vlasbekje

 Berichttitel: Vlasbekje
Geplaatst: 18 feb 2024 15:01 

Reacties: 3
Bekeken: 524


Een lieflijk plantje uit de Weegbreefamilie.
Voor mij steeds lastig want ik ken dit plantje vanuit mijn opleiding van de Helmkruidfamilie. Ik moet steeds opzoeken of het gefotografeerde plantje niet toevallig "herplaatst" is.
Het is zoals ik reeds zei een lieflijk fraai plantje maar door de drukkere bloeiwijze niet zo gemakkelijk vast te leggen.
Het valt me op dat het (daarom?) niet zo vaak gefotografeerd wordt.
Hier in het tegenlicht van de vroegere middagzon met een bezoeker.


Fotografie


Een opname uit augustus 2023.

 Forum: Flora   Onderwerp: Sneeuwklokje

 Berichttitel: Sneeuwklokje
Geplaatst: 16 feb 2024 23:25 

Reacties: 10
Bekeken: 1025


Het komt moeilijk op gang door omstandigheden welke ik reeds vermeld heb, maar ik heb moed geput uit mijn deelname aan de maandopdracht.

1.
Fotografie


2.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Helleborus niger

 Berichttitel: Helleborus niger
Geplaatst: 05 feb 2024 16:05 

Reacties: 19
Bekeken: 1049


Zorgwekkende tijden betreffende mijn schoonmoeder: heftig infarct gehad, opgeknapt, weer in ziekenhuis, waken omdat het héél slecht ging, weer enigszins opgeknapt en ga zo maar door. Daarbij door ongekende oorzaak weinig motivatie om met fotografie bezig te zijn, maakt dat ik hier weinig aanwezig ben in diverse opzichten.
Toch de moed kunnen opbrengen om de Helleborus in onze tuin op de plaat te zetten.

De Helleborus niger heeft uitsluitend witte bloemen die soms roodachtig doorschijnen. Zij behoort tot de Ranonkelfamilie. Hiervan is bekend dat deze plantenfamilie giftig kan zijn.
De niger is ook wel bekend als "Christrose(Kerstroos). Haar bloeitijd kan variëren van eind december tot eind februari. De soortnaam niger (zwart) heeft betrekking op de zwartgekleurde wortelstokken. De wildvorm van de niger is gevoelig voor vochtige omgeving en gedijt het best in kalkachtige bodems.

Fotografie


1.Fotografie
Fotografie


2.
Fotografie

 Forum: Landschappen   Onderwerp: Water en licht

 Berichttitel: Water en licht
Geplaatst: 30 jan 2024 13:48 

Reacties: 7
Bekeken: 1030


Nog eentje van afgelopen september :blush :blush :blush

Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Slangenkruid

 Berichttitel: Slangenkruid
Geplaatst: 08 jan 2024 23:48 

Reacties: 28
Bekeken: 2381


Fotografie

Echium vulgare is de Latijnse benaming voor dit aparte plantje.
Het is een 1-, of 2-jarige stekelige rozetplant welke tot 60 cm hoog kan worden. De plant groeit het liefst op kalkachtige bodems van duingebieden en Zuid-Limburg, maar is ook op de Veluwe een graag geziene gast.
Voor diverse insecten vormt deze plant een belangrijke nectar- en stuifmeelbron. De kleine Sachembij, de Buikverzamelaar en de Kolibrievlinder zijn enkele bijzondere voorbeelden, waarbij de Buikverzamelaar zelfs helemaal afhankelijk is van het Slangenkruid.
De gebruikte opnamen zijn van verschillende locatie. De laatste is met laat strijklicht gemaakt tijdens onze fijne korte vakantie op de Veluwe in Elspeet. :) :) :)

1.
Fotografie


Fotografie

2.
Fotografie



Ik ben ver achtergeraakt met foto's uploaden en reageren. Hopelijk kan ik vanaf het nieuwe voorjaar een goede herstart maken..... :blush :blush :blush

 Forum: Flora   Onderwerp: Door gras en in gras......

 Berichttitel: Door gras en in gras......
Geplaatst: 13 nov 2023 23:13 

Reacties: 8
Bekeken: 1357


De laatste twee jaargetijden sporen mij minder aan om op pad te gaan. De herfst is een prachtig jaargetijde maar door omstandigheden is het niet gelukt om er op uit te trekken. De enige paddenstoel komt uit Elspeet en is al van 19 augustus.
Deze inktzwam is door gras en in het gras gefotografeerd.

Fotografie

 Forum: Insecten   Onderwerp: St Jansvlinder

 Berichttitel: St Jansvlinder
Geplaatst: 24 okt 2023 13:16 

Reacties: 10
Bekeken: 1857


Deze eigenaardige vlindersoort behoort tot de dagactieve Nachtvlinders. Door hun blauwzwart voorkomen met rode druppelachtige vlekken worden ze ook wel Bloeddrupjes genoemd. Augustus en September zijn topmaanden om ze waar te kunnen nemen. Maar ook daarvoor en zelfs tot in Oktober kunnen ze aangetroffen worden. Ze zijn in het algemeen gemakkelijker te fotograferen dan Dagvlindersoorten die veel actiever en schuwer zijn.


1.
Fotografie


2.
Fotografie


3.
Fotografie

 Forum: Flora   Onderwerp: Duifkruid

 Berichttitel: Duifkruid
Geplaatst: 23 okt 2023 08:14 

Reacties: 6
Bekeken: 886


Ook uit de Kamperfoeliefamilie is het Duifkruid. Vroeger behoorde dit tot de Kaardenbolfamilie.
Duifkruid is veel zeldzamer dan Beemdkroon en heeft meer behoefte aan kalkrijkere grondsoorten. De omwindselblaadjes zijn net naalden en lopen niet zoals bij Beemdkroon dakpansgewijs over elkaar. (te zien onderaan de bloem) Talloze insecten bezoeken graag deze latere zomerbloeier.

Fotografie
Sorteer op:  


Algemeen | Fotobeoordeling | Projecten | Diversen | Foto apparatuur en software | Markt

 

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling

 

  RSS Feed