Het is 23 jul 2024 18:49Auteur Inleiding tot Photodrome
 Inleiding tot Photodrome
BerichtGeplaatst: 21 dec 2022 20:22 
Beheerder
Fotografie
Offline op het foto forum

Berichten: 142
Bezwaar bewerken: Nee
De eerste berichten in Photodrome stammen uit 15 maart 2008, en sinds die tijd is het forum gegroeid naar de huidige vorm. In die vorm zijn er een aantal gebruiken ontstaan die de regelmatige bezoeker vanzelf zal leren herkennen (en hopelijk waarderen) maar die wellicht handig zijn om te benoemen voor de nieuwe en nieuwsgierige bezoeker. Hieronder volgt een lijstje met de meest gangbare begrippen. Voor meer technische vragen wordt er verwezen naar andere topics die daarvoor bedoeld zijn, zoals De regeltjes of tips aangaande het Plaatsen van een foto (bv. via Flickr)).


Lijst van Photodrome begrippen


Photodrome
Photodrome (of kortweg PD) is een open platform voor fotografen van alle niveaus om hun foto's te delen, met als bedoeling een discussie over die foto's aan te gaan. Dit kan op basis van specifieke vragen die de fotograaf bij zijn foto plaatst, of meer algemeen over de technische dan wel inhoudelijke merites van het werk. Voor de fotograaf die het werk plaatst levert dit inzicht op hoe anderen over zijn, haar of hun foto denken en waarom, en kan dit een bijdrage leveren aan verdere groei van de fotograaf. Voor de kijkers is het fijn om nieuw werk te zien, en voor hen die feedback geven aan de fotograaf is er ook toegevoegde waarde; immers, het leren omschrijven van hetgeen er wordt gezien en het formuleren van goede punten en verbeterpunten van een foto resulteert ook bij de beoordelaar in een toename van foto-analytische capaciteit. Het is deze mix van plaatsen en beoordelen die de ziel van PD vormt, en het een gezellig en levendig forum kunnen maken.

Moderator
Er zijn een aantal huishoudelijke taken verbonden aan het forum, waarvoor vrijwilligers nodig zijn om die op een dagelijkse basis uit te voeren. Deze vrijwilligers kennen we als de Moderatoren (ook wel mods genoemd) van het forum, ze zijn te herkennen aan de kleur geel waarin hun naam wordt getoond. Het staat eenieder vrij om zich aan te melden als Moderator, dit kan middels een pb (zie onder) aan een van de bestaande Moderatoren. Wanneer een lid Moderator wordt krijgt deze een hoger autorisatieniveau om de benodigde taken uit te kunnen voeren. Deze taken omhelzen o.a:
- het dagelijks monitoren van de berichtenstroom om de omgangsvormen te beschermen en de inhoud op de regeltjes van het forum te toetsen
- het uitvoeren dan wel begeleiden van uitverkiezingen en challenges (zie onder)
- het beantwoorden van vragen

Forum
Naast dat Photodrome als geheel een forum wordt genoemd slaat het begrip Forum vooral op een overkoepelend thema om topics onder te plaatsen. Er is bijvoorbeeld een forum voor "Vogels", er is een forum voor "Architectuur", etcetera. Hoewel navigatie door Photodrome op vele manieren kan worden gedaan (zie Voorpagina) is de indeling in deze diverse fora handig voor hen die uitsluitend in een specifiek thema zijn geinteresseerd.

Topic
Waneer een foto wordt geplaatst gebeurt dit in een nieuw onderwerp, hetgeen beter bekend staat als een topic. Een topic moet altijd worden gemaakt in een specifiek forum. Wanneer ingelogd kunnen leden op een topic reageren, waarmee dit de drager is van zowel de foto als ook alle reacties die daarop plaatsvinden.

Voorpagina
De voorpagina van Photodrome is de "home"-pagina van PD en functioneert als overzicht van alles wat er op PD speelt. De huidige TC, YC, WF en MF worden er getoond (zie onder). De lopende Bewerkingsoefening en Maandopdracht worden er getoond (zie onder). De link voor Inzenden dan wel Stemmen voor de WF wordt er getoond (zie onder).

Tevens zijn er diverse navigatiemogelijkheden beschikbaar vanaf de voorpagina:
- Aan de rechterkant worden de meest recent geplaatste topics getoond. Voor hen die zich niet beperken tot een specifiek forum is die lijst Recente Topics een prima middel om nieuw geplaatst werk te blijven volgen.
- Bovenin Photodrome is een oranje balk met daarin enkele menu-opties beschikbaar. Naast het in- en uitloggen is dat o.a. voor "Berichten" (zie het begrip pb hieronder), "Week/Maand" (zie WF en MF hieronder), en Forum (zie hierboven).
- Onder de menubalk is links o.a. de optie "Actieve onderwerpen" opgenomen. Deze toont de lijst van topics waar het meest recent op is gereageerd.
- Onder de menubalk is rechts o.a. de optie "Eigen berichten" opgenomen. Deze toont de lijst van topics waar je zelf op hebt gereageerd. Tip: als er een cirkel staat om het vinkje in de linkerkolom dan bevat het topic een of meerdere reacties die je nog niet hebt gezien. Ook "nieuwe berichten" en "ongelezen berichten" kunnen handig zijn.

pb
Staat voor Persoonlijk Bericht via het PD-berichtensysteem, wanneer ingelogd bereikbaar via de berichten-optie in de oranje menu-balk

TC
Staat voor Today's Choice. Dit is een recent geplaatste foto die door de moderatoren is gekozen om te worden uitgelicht linksboven op de voorpagina. Dat is meestal omdat het een mooie foto is. Maar het kan ook zijn om iemand een hart onder de riem te steken en/of om aan te moedigen om door te gaan met de tips die gegeven zijn.

YC
Staat voor Yesterday's Choice. Dit is een langer geleden geplaatste foto die door de moderatoren is gekozen om te worden uitgelicht rechtsboven op de voorpagina. Hier wordt gekeken naar een actief lid die al langere tijd werk plaatst op PD en waarvan een oudere foto opnieuw in de schijnwerpers wordt gezet zodat mooi oud werk opnieuw wordt belicht.

WF
Staat voor Week Foto, oftewel de foto van de week. Dit is een publiekskeuze waarvoor ieder lid op wekelijkse basis een inzending kan doen (maandag t/m donderdag). Ieder lid kan eveneens zijn stem uitbrengen op de inzendingen (vrijdag t/m zondag). Op zondagavond wordt de uitslag bekendgemaakt en start een nieuwe ronde. De gekozen foto wordt een week lang getoond op de voorpagina. Hoewel dat natuurlijk leuk is voor de winnaar geldt hier toch vooral het principe dat het gaat om het meedoen. Tevens is dit weer een andere manier om te peilen hoe "men" denkt over je foto, de uitkomst toont de gemiddelde waardering per inzender. Let wel: dit zegt natuurlijk alleen iets over de anonieme groep van leden die gestemd hebben en hun smaak. Het kan dus zijn dat bij de (vereiste) eerdere plaatsing van de foto er feedback is gegeven die niet overeenstemt met de nu verkregen waardering. En hoewel meedoen aan de WF dus een indicatie oplevert over hoe er tegen je werk wordt aangekeken geldt uiteindelijk dat het eigen oordeel van de fotograaf altijd het belangrijkste is voor verdere ontwikkeling van die fotograaf.

MF
Staat voor Maand Foto, oftewel de foto van de maand. Zie WF - het belangrijkste verschil zit hem in a) de frequentie (maandelijks ipv wekelijks), en b) de opdracht. Bij de WF kan iedere eerder geplaatste foto worden ingezonden. Bij de MF geldt een specifieke opdracht en moet de foto tevens in de lopende maand zijn gemaakt, er kan dus geen oud werk worden ingezonden. De stemronde vindt plaats in de eerste week van de nieuwe maand, er kan dan wel ook al worden ingezonden op de nieuwe maandopdracht.

Bewerksoefening
Iedere maandag wordt er een foto aangeboden waarop geïnteresseerden hun bewerkingsvaardigheden kunnen loslaten. Dit is geheel vrijblijvend, en kan diverse doelen dienen. Het kan puur plezier opleveren maar het kan ook de eigen vaardigheden aanslijpen. Tevens kan men leren van anderen die dezelfde foto onderhanden nemen en (eventueel na vragen) daarbij aangeven hoe ze tot hun resultaat zijn gekomen.

Challenges en projecten
Op niet-vaste momenten worden er diverse soorten projecten (ook wel challenges genaamd) gestart, denk aan enkelen per jaar. Er is meestal niet direct een aanleiding, anders dan dat het gewoon weer eens leuk is om te doen. De projecten worden in een topic aangekondigd en op de voorpagina gezet. Na aankondiging is er een periode waarin mensen zich kunnen opgeven, en daarna voltrekt zich het project op een manier zoals in de aankondiging is omschreven. Vaste kenmerken zijn dat er meerdere mensen meedoen (hoe meer hoe beter), dat het project enkele weken duurt, en dat er in die weken nieuw werk moet worden gemaakt zoals voorgeschreven in de aankondiging. Soms betreft het een afvalwedstrijd (altijd via stemmen door de leden), soms betreft het de opbouw van een mini-portfolio en soms betreft het een kettingformule. Maar altijd gaat het om de lol van samen wat doen.

Een overzicht van afgeronde projecten kun je vinden in het forum Projecten.


Omhoog
 Profiel op dit foto forum Persoonlijke fotografie website
Antwoord met een citaat uit het fotoforum Share on FacebookShare on Twitter 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op fotografie onderwerp


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gastenAlgemeen | Fotobeoordeling | Projecten | Diversen | Foto apparatuur en software | Markt

 

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling

 

  RSS Feed