Ik weet niet hoe je hebt gezocht.
Als je met de zoekfunctie zoekt op Converter, krijg je 47 pagina's met resultaten. Ik weet zeker dat deze posts tussen de zoekresultaten te vinden moeten zijn.
Ikzelf weet dat er regelmatig een vraag over Converters wordt gesteld. Die vraag wordt dan geplaatst in de categorie Techniek > Camera's, lenzen en toebehoren. In de categorie waar ook jij je vraag hebt gesteld. Soms wordt een post geplaatst in de categorie Techniek > Fototechniek. Daar ben ik gewoon door de posts heen gescrold en uiteindelijk het topic gevonden waarnaar ik op zoek was.
Tot slot nog een toelichting op de reeds gegeven antwoorden en teksten in de geplaatste posts en wel op het punt waarom het scherpstellen op een gegeven moment niet meer lukt. Ron heeft hier al een antwoord op gegeven en Frans heeft dit aangevuld. Wat niet in het antwoord van Ron en Frans staat is dat de camera voor het scherpstellen licht nodig heeft. De lichtmeting bij digitale camera's wordt gedaan met een maximaal geopend diafragma. Het diafragma neemt pas de ingestelde waarde aan nadat je op de ontspanknop drukt.
Doordat het maximaal geopend diafragma een functie is van (met andere woorden: een relatie heeft met...) de brandpuntsafstand en de grootte van de frontlens, kun je dit bij een objectief niet zomaar veranderen. De objectieven worden dan ook "verkocht" met een verwijzing naar dat maximale diafragmagetal. Een formule vind je
hier.
Daar het diafragmagetal de verhouding is tussen twee lengtes, is het dimensieloos. De waarde heeft niet alleen invloed op het lichtverzamelend vermogen van een lens of lenzenstelsel, maar ook op de scherptediepte en de bokeh.
In de (vooral fotografische) praktijk worden de begrippen diafragmagetal en apertuur vaak door elkaar gebruikt.
Door het tussenschuiven van een extender verander je de brandpuntsafstand van de lens met een bepaalde factor (1.4x, 1.7x of 2.0x), terwijl de frontlens hetzelfde blijft. Het verlengen van de brandpuntsafstand heeft gevolgen voor de
beeldhoek. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek. Hoe kleiner de beeldhoek, hoe minder licht op de sensor zal komen.
Een grote beeldhoek (bijvoorbeeld van een fisheye lens) zal licht binnen een straal van 180 graden de lens in gaan, terwijl bij een 800mm objectief het licht dat zich in een beeldhoek van iets meer dan 3 graden voor de lens bevindt de sensor zal bereiken. Een plaatje om dit te verduidelijken vind je
hier.
Er zijn enkele camera's die nog met een diafragma van f/8 kunnen scherpstellen. Veel camera's kunnen dit niet meer. Als je dus over die "magische grens" gaat, komt er onvoldoende licht de camera binnen en is de camera niet meer in staat om automatisch scherp te stellen. Uiteraard is dit voor de camerabouwers een veilige grens. Dus als je een camera hebt die niet meer scherpstelt bij f/8, dan kan het best nog wel eens voorkomen dat hij het soms nog wel eens doet, maar daar mag je volgens die camerabouwer niet meer op rekenen. Dit voorkomt dat ze schadeclaims aan hun krijgen van consumenten.
PS: Los van de minimale hoeveelheid licht, moet het onderwerp ook voldoende contrast hebben. Bijna elke camera heeft moeite om op een egaal gekleurde muur scherp te stellen. Maar daar ligt de oorzaak van jouw probleem niet.