Het 4 kleppending noemt barndoors maar 4kleppending verstaan we ook hoor

Het is vooral bedoeld om hard licht te maken en dit te concentreren op iets. Je zou er een achtergrond mee kunnen belichten op voorwaarde dat je model toch minstens 2 meter van de achtergrond weg is.
Onder hard licht verstaan we eigenlijk harde schaduwen. Nog meer precies kleine halfschaduwen. In deze foto´s is dat goed uitgedraaid omdat je het hoofdlicht frontaal geplaatst hebt. Er zijn dan geen schaduwen meer. Dus ook geen halfschaduwen.
Dit maakt dat het beeld toch aangenaam overkomt.
Stel u had uw lichtbron naast u gezet zodat het licht een beetje van opzij zou komen op de baby dan zou je met die barndoors zeer harde snijdende schaduwen hebben gehad. En dat kijkt niet zo mooi. We willen liever schaduwen die mooi zacht overgaan van helder naar donker.
Daar is maar 1 oplossing voor en dat is een grote lichtbron gebruiken die je dan ook nog eens dicht bij je model gaat plaatsen. Daarom dat ik voorstelde om een groot raam te gebruiken als lichtbron. Daar heb je mooie zachte schaduwen van.
Nu is het te zien wat je vooral veel wil doen.
Ik neem aan dat je wel eens wat anders wil doen dan enkel baby´s vastleggen.
Mijn inziens is het wat verspilling als je iets gaat kopen en het maar 1 keer gaat gebruiken. Nu, ik kan daar niet over oordelen.
Ik gebruik zeer graag paraplu´s. Ze zijn goedkoop en je kan er best veel mee doen maar niet alles. Ze zijn vooral algemeen inzetbaar.
2 soorten. De witte paraplu waar je door gaat schieten. Voordeel is dat je die dicht bij je model kan plaatsen met zachte schaduwen tot gevolg. Nadeel is dat je minder controle hebt over het licht waar het allemaal naartoe gaat. In de praktijk ga je eigenlijk heel de studio verlichten met een doorschietparaplu. Sommigen vinden dat een probleem, ikzelf heb dat nooit als een probleem ervaren.
Dan is er ook nog de reflectieparaplu. Die is zwart van buiten en zilver of wit vanbinnen. Daarmee kan je het licht beter richten op je model. Nadeel is dat je die niet dicht bij je model kan plaatsen waardoor de schaduwen iets harder worden. Een ander nadeel is dat je in de ogen van je model een wit bolletje zal zien met een zwart vlekje in.
Hebben ze de softbox en octa uitgevonden om hier een antwoord op te geven.
softbox en octa zijn gewoon hetzelfde in toepassing als een doorschietparaplu met de voordelen van een zwarte paraplu. Maar in de ogen van je model zie je een vierkantje bij een softbox en bij een octa zal dat een rondje zijn. De werking is verder hetzelfde. Het licht gaat ook niet alle kanten uit.
Zelf ben ik groot fan van mijn octa´s die 120cm zijn. Ik vind dat een zeer werkbaar formaat. Ik heb ook nog een zeer grote octa van 2 meter maar dat ding is in de praktijk zeer onhandig en heeft ook een zeer krachtige flitskop nodig van minstens 500W/s.
In de praktijk:
Wil je de baby gaan belichten van opzij dan zijn witte paraplu´s een goed idee. Softboxen gaan daar niet echt verschil in maken.
Wil je meer portretfotografie gaan doen dan is de softbox of octa een betere keuze. Neem vooral geen klein formaat want daarmee is het licht ook hard.
Als algemeen advies denk ik dat je best kan starten met paraplu´s. Ze kosten geen fortuin en je zal er veel mee leren. Neem ze niet te klein. 120cm is een goed formaat. Wil je het goedkoop houden dan kan je die al vinden op ebay voor 15 euro of zo. Koop zowel de witte als de zwarte paraplu´s. Al lerende zal je dan zien hoe je ze moet toepassen. Als je goed zoekt dan bestaan er zelfs paraplu´s waar de twee in 1 zijn. Je kan er dan de zwarte achterkant van af halen om zo een doorschietparaplu te maken.
Echter hier had ik ook het idee gegeven om een softbox te gebruiken als achtergrond. Dit is iets wat veel fotografen gebruiken om pasfoto´s te maken. De achtergrond is dan direct perfect wit en je kan het heel dicht achter je model plaatsen. In dit specifieke geval ben je beperkt tot een grote softbox. Iets wat niet kan met een paraplu.