Bosorchis.
Er zijn botanici welke de fuchsii gewoon tot een ondersoort van de maculata rekenen.
Door de typische groeiplekken en vaste kenmerken lijkt het anderen(en die laatste mening deel ik zelf ook) beter om deze als een aparte soort te benoemen.
Orchideeën zijn heel aparte planten. Ze zijn zo zeldzaam omdat ze zo kwetsbaar zijn.
Op de allereerste plaats zijn alle inheemse orchideeën, op 1 uitzondering na, afhankelijk van een bodemschimmel.
Zonder deze schimmel lukt het geen enkele orchidee uit deze groep om in leven te blijven. Al deze orchideeën kunnen zelf géén voedingszouten opnemen, daar hebben ze de hulp van genoemde schimmel(mycorrhiza) nodig. Men noemt deze orchideeëngroep dan ook MYCOTROOF (zich kunnen voeden mbv de mycorrhiza).
De genoemde uitzondering is het Venusschoentje. Deze heeft de hulp van genoemde schimmel NIET nodig. Het Venusschoentje is daarom AUTOTROOF (zichzelf voedend)
Waarom groeien er géén orchideeën in de tuin?
Om dit mogelijk te maken, moet er een streng tuinbeleid gevoerd worden. Een beleid zonder chemische hulpmiddelen van welke aard dan ook.
Tevens zal de structuur van de bodem aan bepaalde eisen moeten voldoen. Ook dit is een proces van jaren.........
Het heeft dus géén zin om Wilde orchideeën uit te graven en in de eigen tuin te zetten. Mislukking is bijna 100% gegarandeerd............
Het is niet zo dat de Orchidee zo gevoelig is voor alle chemische middelen maar de schimmel. En zonder schimmel is de Orchidee uiteindelijk gedoemd om af te sterven.
Er is nog een tweede grote reden waarom orchideeën zo kwetsbaar zijn.
Orchideeën behoren net als grassen en granen tot de éénzaadlobbigen. Als je bedenkt dat we van graanzaden brood kunnen bakken................
Het orchideeënzaad is niet of nauwelijks met het blote oog waar te nemen. Het bevat namelijk géén reservevoedsel zoals de graankorrel.
Het is stoffig klein.
Eenmaal op de bodem beland kan het niet zomaar met behulp van reservevoedsel gaan ontkiemen want dat is er niet......
Ook hier ontwikkelt zich een proces mbv schimmels waarbij het mogelijk uiteindelijk lukt om de kiem in het zaadje te laten groeien. Minuscuul klein.
Een succesvol orchideeënzaadje doet er wel 5 tot 10 jaar over om tot een zichtbaar piepklein orchideetje uit te groeien.
Haar zeldzaamheid is dus hierbij verklaarbaar.
Driemaal dezelfde plant
1. Tegenlichtopname geflankeerd door vage grascontouren
2. Opname met het licht in de rug. De Margriet zorgt voor de diepte
3. Zelfde standpunt als 2 maar met iets meer detail van de bloei-aar van de orchidee
Jo