Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland. Het meer is driehoekig gevormd, 700 km² groot, en is op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep. Het Markermeer is genoemd naar het voormalige eiland Marken in het zuidwesten van het meer. De benaming Markermeer hangt samen met de eerder geplande inpoldering van dit gebied tot de Markerwaard, maar die inpoldering is inmiddels van de baan. Het resterende watergebied heet nu Markermeer.
Oorspronkelijk was dit water onderdeel van de Zuiderzee. In het kader van de plannen ontwikkeld door ir. Cornelis Lely, werd eerst de Afsluitdijk in 1932 aangelegd waardoor het IJsselmeer ontstond. Daarna werden de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland aangelegd. Als laatste was de "Markerwaard" aan de beurt. Met de bouw van de Houtribdijk of "Markerwaarddijk" (1967) die Lelystad met Enkhuizen verbindt is het Markermeer van het IJsselmeer gescheiden.
Het Markermeer speelt een belangrijke rol in het op niveau houden van de vogelstand.
Vanavond ben ik op pad gegaan naar het Markermeer om daar deze visfuik vast te leggen in de overgang tussen het gouden uurtje en het blauwe uurtje. Oké, het is niet origineel, maar je moet wat met je pas aangeschafte ND-filters, toch? In de achtergrond kun je de contouren van Amsterdam zien, met in het verlengde van de visfuik de Rembrandttoren.

Exig: 94sec, f/13.0, ISO100, 70mm. Uiteraard op statief, met draadontspanner en 10 stops ND-filter.
Zoals beloofd ben ik vanavond teruggegaan. Paaltjes los van Amsterdam. Uiteindelijk heb ik er dit van gemaakt.
