geerttt schreef:
Duckie, met de methode die jij beschrijft, zul je wel moeten uitkijken voor clipping denk ik, of niet? Als het te overbelicht wordt, krijg je je detail erin niet meer terug. Dan kan je wel ruisvrij zijn, maar daar heb je dan niets aan.
Kijk jij bent zoals velen ook besmet met het aanname virus

En dat is de aanname dat als het streepje in het midden van je lichtmeter zit, dat dit dan goed belicht is.

Dat streepje en ik blijf het maar herhalen, geeft alleen aan dat 18% grijs als dat in de compositie zit goed belicht is. Je kent misschien het onder belichten van een donkere hond op een zwart leren bank en een skier op een helling met lichte kleding die je dan iets moet overbelichten om respectievelijk een donkere hond met doortekening of een skieer met witte sneeuw te hebben.
Vroeger toe je nog poep met een lange oe schreef en er analoog gefotografeerd werd is dit al bedacht en werkte men vaak met een licht meter op het onderwerp ipv lichtmeten over een afstand vanuit de camera. Waardoor ze met betere belichtings info de camera konden instellen in M ivm brandpunt, diafragma en de door de lichtmeter bepaalde sluitertijd aan de hand van de ASA waarde van de gebruikte film.
In de digitale wereld wordt er anders dan met film licht opgeslagen maar we hebben daar wel een extra hulp gekregen. Het te weinig gebruikte HISTOGRAM!!!
Dit ding is de ENIGE die aangeeft of er JUIST of ONJUIST belicht is. En dat is in veel heeeeeeeel veel gevallen rechts van dat streepje. Je zou dus niet van over maar van JUIST belichten moeten spreken aan de hand van het histogram. Kijk maar eens in je eigen foto's ik denk dat je vaker de belichting moet plussen in de nabewerking dan minnen. Wees eerlijk dat klopt hè

Maar los van dat is de digitale sensor anders dan filmemulsie. En legt licht van links naar rechts in waarden vast. Links is donker en rechts is licht of zwart vs wit. Echter bij links is er een waarde van 0 en per lichtstop neemt het aantal lichttinten toe. Ik kom hier later even op terug. Dit betekent dat je een donkere foto vaak ook als een kleiner bestand ziet dan een foto met veel wit of veel licht. Kijk maar eens in je foto bestanden.
Door dus een foto meer naar rechts dus juist te belichten net voordat hij idd gaat klippen dan heb je meer data opgeslagen en meer lichtverschilwaarden. Wat zich uit een meer detail en scherpte. Als je dit doet zal je merken dat je best vaak gewoon op +1 Ev gewoon foto's kunt maken en in Av en Tv of bij Nikon A en S wordt dit gecompenseert automatisch maar wordt wel de betere lichtwaarde opgeslagen.
Teveel belicht is dus over belicht, letop DIT IS OVERBELICHTEN


Dezelfde foto maar dan gewoon belicht met het streepje in het midden en dus onderbelicht.

En de dezelfde foto rechts van het streepje en dus in de volksmond overbelicht, maar eigenlijk juist of goed belicht. En dit is soms een beetje oefen en soms een paar opnames maken en kijken naar het histogram voor je weet wat de juiste belichting is.

Een camera kan maar op een aantal stops licht onderscheiden, en ook al worden ze steeds beter.

En hier zie je hoe een sensor het ligt in lichttinten vastlegt.

En hier zie je hoe je een foto beoordeeld met behulp van je LCD schermpje en je histogram.

Verder kun je zien in het voorbeeld van dit fenomeen ETTR, Expose To The Right, 'rechts belichten' wat de meerwaarde is in detail en scherpte zelfs bij dag opnames maar dat geldt dus ook voor nachtopnames.
Het is trouwens raar dat dit fenomeen in ieder fotoboek uit de doeken wordt gedaan en heel belangrijk is voor het begrijpen van wat je doet met fotografie, maar blijkbaar nergens op cursussen wordt benadrukt.

Vergeet niet dat dit voor RAW fotografie geldt en al een stuk minder bij JPG fotografie. Dat heeft te maken dat een RAW bestand veel meer data en kleurtinten en waarden heeft dan een JPG. En vergeet niet dat als je highlight warning aan hebt staan je de de overbelichte, ja nu wel

, van een JPG ziet zelfs als je RAW schiet, omdat je nooit een RAW bestand kunt zien. Je ziet altijd een embedded JPG in lage resolutie, wat betekent dat alle foto's die je beoordeeld op een lcd schermpje het 8bit lage jpgtje is en dat is oa naast het niet goed van scherpte controleren ondanks 920.000 pixel schermpjes, een foto zou moeten beoordelen op kwaliteit. Het histogram geeft dus aan of je goed belicht, het beeld geeft aan of je compositie klopt en je scherm van je computer dient voor de scherpte en verdere beoordeling.
