PeterM schreef:
Mn partner was van mening alles zo kort en bondig mogelijk op te schrijven omdat anders niemand het zou gaan lezen. Maar hier komt dus het hele verhaal:
Lezen doen we het wel hoor, begrijpen is een tweede, want Jip-en-Janneke-taal is de derde

PeterM schreef:
Het meten met een lichtcontrastmeter is erg omslachtig omdat je hierbij alleen een klein stukje oppervlakte kan selecteren per meting en dus alleen het contrast tussen 2 kleine stukjes bepalen.
Je kunt met een goede lichtmeter vrij eenvoudig de contrastomvang van reflecterrend licht en dus ook van een afgedrukte foto bepalen. Dit krijg je gewoon aangereikt in een bereik wat binnen de meter valt.
Het gebruik van een camera om je meting te doen is misschien wel grappig, maar je hikt natuurlijk altijd tegen het dynamisch bereik van je camera aan, wat altijd kleiner zal zijn dan de afgedrukte foto in eerste instantie bezit. Ook al heeft de camera waarmee jij de foto maakt een bereik van bijvoorbeeld 9 Ev, als de afgedrukte foto maar een bereik van 7 Ev heeft, dan zal de camera er minder dan die 7 Ev registreren. Wanneer je een afdruk met een bereik van 12 Ev hebt, dan zal een camera met een bereik van 9Ev dat nooit correct kunnen weergeven. Natuurlijk haal je er met het blurren wel de absolute pieken en dalen uit, maar over het algemeen ga je nog nooit alles goed meten als het bereik dan nog dat van de camera overstijgt. Een lichtmeter zou dan toch mijn voorkeur genieten. Of een camera waarvan je weet dat het bereik dusdanig groot is dat het wel kan. Maar dan is een lichtmeter denk ik goedkoper, we praten dan over camera's die niet echt in de winkel te koop zijn en ik weet niet of jullie op school wel even het budget hebben.
Omdat deze methode een groot voordeel lijkt te hebben over de doorgaans gebruikte methode om willen wij proberen om deze methode te kalibreren met waardes waarmee contrast doorgaans in wordt uitgedrukt (van 0 tot 1 met behulp van een Michelson of Weber formule). Dit is belangrijk omdat in de praktijk mensen dan sneller geneigd zijn om deze methode over te nemen, wat het uiteindelijke doel is van dit onderzoek.
Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om eerst zeker te weten dat de hoeveelheid zwarting op de foto (dit is een belangrijke variabele voor deze methode) en de hoeveelheid lichtintensiteit (wat de bepalende variabele is voor de gebruikelijke methode van contrast metingen) een lineair verband hebben.
Op het moment krijgen we als we op de x-as de lichtintensiteit en op de y-as de mate van zwarting plotten een functie die op het begin lineair loopt maar uiteindelijk begint af te buigen. De precize data staat op een computer op de VU, dus die kan ik maandag ochtend hier uploaden.
Wij hebben dit gemeten door bij de 21 velletjes het spectrum van wit naar zwart in grijstinten te meten met behulp van een lichtintensiteit meter en elk vel vervolgens te fotograferen. Zowel de lichtmeter als de foto camera stonden op een statief opgesteld en de velletjes hebben we ingeschoven naar het punt waarop beide gefocust stonden. Het statief van de camera stond een paar cm voor dat van de lichtmeter, waardoor de camera iets lager moest staan. Ze stonden ongeveer twee meter van de velletjes af.
PeterM schreef:
De camera is een Nikon Powershot en de lichtmeter is van het merk Minolta.
Waar gebruik je nu de camera voor en waarvoor de lichtmeter?
PeterM schreef:
Met behulp van de handleiding zijn alle instellingen van de camera van automatisch naar uit of naar een vaste waarde te gezet.
En een camera zal altijd proberen te meten naar 18% grijs. Als je veel donker of licht hebt, dan zal de foto onder of overbelicht raken. En dit heeft ook weer invloed op je dynamisch bereik. Ook al belicht je handmatig. Ook iso kan hier een zeer bepalende factor in zijn.
Ik zou afscheid nemen van de compactcamera. Een dslr heeft al een groter dynamisch bereik, maar ook daar zit verschil in. Specialistische camera's zullen je wel kunnen helpen omdat ze een veel groter bereik zullen hebben en ook veel preciezer zullen zijn. Maar die zullen wel rete-duur wezen. Waar ik mee werk zijn de eisen wat anders dan wat jij zoekt (bij ons moeten ze bijvoorbeeld weer crashbestendig zijn) maar we hebben er onlangs weer twee aangeschaft voor de prijs van een hele leuke auto (per stuk wel te verstaan)