Het beste programma is zoals Nagtie al aangeeft natuurlijk Photoshop zelf. En dan natuurlijk de jongste telg uit de familie : CS5,.... alle mogelijkheden van eerdere versies ( op extract filter CS3, en de image-ready plugin uit CS1 en CS2 na. ) en weer de laatste nieuwe mogelijkheden.
Maarrrrr Photoshop heeft wel zoveeel mogelijkheden dat je door de bomen het bos idd niet meer kunt zien. Een "uitgeklede" versie als Elements waar de belangrijkste ( en simpelste ) "Elementen" in zitten is voor een beginner imo het best om mee te beginnen. Vanuit hier is het nl ook makkelijk doorstromen naar de voledige CS versies.
Let op !! Photoshop leer je het best en snelst als je weet "wat wat doet" en niet als je enkel trucjes leert.
Lekker lastige bewoording, maar wat ik wil zeggen is dat wanneer je "trucjes" leert leer je eigenlijk alleen een volgorde van klikken waardoor je een bepaald eindresultaat bereikt zonder inhoudelijk te weten wat welke gereedschappen doen.
Leer je daarentegen de gereedschappen opzich kennen en leer wat ze wanneer doen. Dan kun je in één gedachte een workflow bedenken wanneer je een bepaald eindreslutaat wilt bereiken.
Ik zou zeggen zorg dat je een versie van Photoshop krijgt en ga op je gemak kijken wat welke gereedschappen voor effect hebben op je foto.
Probeer alles gewoon uit op je foto's en probeer de gereedschapeigenschappen ( leuk scrabblewoord

) te onthouden.
Natuurlijk zijn tutorials ( de eerder genoemde "trucjes" ) ook erg goed voor je ontwikkeling, maar probeer dan goed te onthouden bij elke stap welk gereedschap je gebruikt en wat dat precies voor effect heeft ( vraag jezelf af waarom je dit specifieke gereedschap moet gebruiken ) en probeer zo te voorkomen dat je enkel weet wat de uitkomst is. Op die manier zijn de tut's natuurlijk erg fijn.
Een goede volgorde lijkt mij ;
- gereedschappen
- laageigenschappen en overvloei modus in je lagen menu
- Filtser en aanpassingen via het roll-out menu ( balk bovenin je scherm )
- Filters en aanpassingen via snelle toetsencombinaties.
- maskers & aanpassingslagen ( vanuit de onderbalk in je lagen menu )
En vooral niet bang zijn om fouten te maken !!!! zolang je niet saved is er niets aan de hand met je foto.
makkelijk en aan te raden is om van de achtergrondlaag / backgroudlayer bij aanvang al een copie te maken zodat je altijd het origineel snel weer ter beschikkig hebt. De mislukte laag sleep je dan gewoon naar de prullenbak ( rechts onder in je lagen venster ) en je begint gewoon weer opniew

Heb ff snel ge-googled voor je en denk dat je hier wel heeeel wat info uit kunt halen als je er eens goed voor kunt gaan zitten :
http://vandelaydesign.com/blog/design/p ... tutorials/SUC6 :UP