Dit artikel gaat over het
gouden uurtje en het blauwe
uurtje.
We weten allemaal dat voor fotografie licht nodig is. Wat niet iedereen altijd beseft, is dat voor het maken van een mooie foto ook mooi licht nodig is. Wat mooi licht precies is, kan per situatie verschillen. Zo zal je op het ene moment behoefte hebben aan mooi zacht neutraal licht (zonder kleurzweem) omdat je iets heel natuurgetrouw wilt neerzetten, maar er zijn ook momenten dat je behoefte hebt aan mooi sfeerlicht.
De tijd dat het licht is, verschilt per dag. De langste dag (ook wel het zomerpunt) valt op het noordelijk halfrond elk jaar rond 21 juni, maar niet steeds precies op deze datum. Met de langste dag wordt niet de lengte van het etmaal bedoeld (want die blijft natuurlijk 24 uur), maar de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat de tijd ertussen het langst is, wil niet zeggen dat op die dag de vroegste zonsopkomst en de laatste zonsondergang plaatsvinden, want deze vallen niet samen. Dit wordt veroorzaakt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel maar een ellips vormt. De kortste dag valt in de dagen rond 22 december.
Bij landschapsfotografie ontstaat het meest interessante licht rond zonsopkomst en zonsondergang. Er zijn fotograferen die dan alleen maar dan hun foto's schieten. De periode een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang noemen we het ‘
gouden uurtje’. Het "blauwe uur" is het uur voor de zon opkomt en het uur nadat de zon weer onder is, oftewel voor en na de
gouden uren. Het blauwe uur heet zo omdat tijdens deze periode de lucht bij helder weer strak blauw is gekleurd.
Dit
gouden uur (in de praktijk zul je zien dat dit niet altijd precies 1 uur duurt), ook wel het magische uur genoemd, wordt vaak omschreven als het eerste en laatste uur zonlicht op de dag, waarbij de speciale kwaliteit van het licht bijzonder fraaie foto's kan opleveren. Maar wanneer is dat
gouden uur nu precies? Op de website
golden-hour.com kun je dit eenvoudig opzoeken. Zij hebben het
gouden uur gedefinieerd als de tijd dat de zon tussen 6 graden boven en 6 graden onder de horizon staat. Op deze manier kan er wat zuiverder gerekend worden hoe de snelheid van de verandering is.
Je zoekt op de map je locatie op en de site laat keurig zien hoe het verloop van de zon is gedurende de dag. Direct eronder is een klikbare kalender te zien. Je kunt dus ook vooruit plannen. Leuk om te zien is hoe de baan van de zon steeds lager wordt richting het einde van het jaar.
Landschappen komen tijdens de het
gouden uur schitterend op de foto maar ook andere buitenshoots lenen zich prima voor het
gouden uur. Het licht zorgt dan voor structuren in je foto die met helder daglicht niet te zien zijn.
Het blauwe
uurtje is meer geschikt voor het fotograferen van skylines, gebouwen en bruggen. Lampen (straatlantarens, maar ook verlichting in gebouwen) doen het ook altijd goed tijdens het blauwe
uurtje. Felle lichtbronnen kunnen problemen geven als je ze niet direct fotografeert, als het licht in het objectief vanuit een lage hoek komt resulteert dit in 'flare' (lichte kringen of vlekken op je foto).
Het blauwe uur in de vroege ochtend verschilt met het blauwe uur in de avond:
- Neonverlichting gaat in de loop van de nacht vaak uit, waardoor die tijdens het vroege blauwe uur niet brandt.
- ‘s Morgens vroeg is er op veel plekken minder verkeer dan ‘s avonds na zonsondergang
- Indien het blauwe uur vroeg valt (voor 7 uur ‘s morgens) dan is de kans dat ramen van binnenuit belicht worden minimaal
- De kans dat je 's-morgens vroeg foto’s kunt maken zonder voetgangers in beeld is aanzienlijk groter
Het blauwe uur in de avond valt vlak nadat de zon officieel onder is gegaan. De hoeveelheid kunstlicht (binnenverlichting, spots op gebouwen, reclame, straatverlichting en verlichting van verkeer) is op dit moment veel groter dan ‘s morgens. De mooiste avondfoto’s in steden worden op dit moment genomen.
Bij het fotograferen tijdens het
gouden uurtje heb je een statief niet echt nodig. De zon zorgt in het algemeen voor voldoende licht. Tijdens het fotograferen in het blauwe
uurtje is een statief wel "een must". De zon is er dan immers nog niet (ochtend) of de zon is net verdwenen (avond). Je sluitertijden zullen dan ook al snel te langzaam zijn met bewogen foto's tot gevolg.
Dat het
gouden uurtje mooie beelden kan opleveren hebben we recent nog kunnen zien tijdens een door Maurice78 geïnitieerd "Op Pad"-uitje:
NOZW en
OZWN. Uit de foto's die tijdens dit uitje voor en in het
gouden uurtje zijn gemaakt, hieronder een foto van Maurice78 genomen tijdens het
gouden uurtje.
Ter illustratie een oude foto van mij, genomen tijdens het blauwe
uurtje.
Wil je een mooie zonsopkomst of zonsondergang vastleggen, dan moet je wel weten waar deze precies opkomt of ondergaat. Misschien niet nodig om te vermelden, maar de plek waar de zon/maan opkomt en ondergaat verandert met de dag. Zo kan ik uit eigen ervaring spreken dat ik mijn camera op een verkeerde plek had opgesteld en gericht op een onderwerp waar de zon die dag niet op zou komen. Tijd voor het vinden van een andere fotogenieke plek en opnieuw opstellen en inrichten van je camera is er vaak niet. Het licht is niet gedurende de hele zonsopkomst of ondergang (even) mooi.
Via de app of op de site van The Photographer Ephemeris kun je zien waar de zon en maan op een bepaalde dag opkomen en ondergaan.
Site:
http://photoephemeris.comVia
Suncalc kun je ook zien waar de zon op- en ondergaat
Ik zeg: "doe er je voordeel mee" en have fun!

Update:
Site: The Photographer Empemeris en Suncalc