Een staafkerk werd gebouwd op een stenen fundering waarop een frame of geraamte van houten balken werd geplaatst. Op dit fundament rustten de palen. Bij de allereerste staafkerken werden de staven of palen in een gat in de grond geplaatst. Hoewel dat voor voldoende stabiliteit zorgde, hielden deze bouwwerken niet lang stand doordat de palen door verrotting werden aangetast. Deze palen werden aan de bovenkant aan elkaar bevestigd met een nieuw geraamte van horizontale balken. Deze balken droegen de dakconstructie.
Om deze constructie voldoende stevigheid te geven werden drie methodes toegepast: ten eerste werden er tussen alle staven in andreaskruisen geplaatst, ten tweede werden er houten bogen tussen de palen geplaatst en ten slotte werd er een lage rondgang om de kerk gemaakt die essentieel is voor de constructie.
Als verbindingsmethodes werden gebruikt: zwaluwstaartverbinding, houten pennen en vastklemmen. Een staafkerk werd nooit met spijkers, nagels of lijm gebouwd zodat de constructie flexibel bleef en het hout kon werken (uitzetten en krimpen).
Noorwegen heeft nog 28 Stavkirke, verspreid over het land. Daarnaast bezit Zweden en Polen beide over één staafkerk.
Undredal staafkerk is een schip staafkerk (schip kerk) met een schuin dak gelegen in het dorpje Undredal in Aurland gemeente in Sogn og Fjordane .
Het is de kleinste staafkerk in Scandinavië nog steeds in gebruik en hebben slechts 40 zetels. De kerk wordt voor het eerst in een document uit 1321.

Exif F6,3 !/800 ISO 500. Camera ingesteld, zelfontspanner aan en op monopod geplaatst. Gevaarte de lucht in en wachten tot de klik. Dan bekijken of het 'goed' is zoniet dan proces herhalen. Door in de hoogte te gaan verander je het perspectief en kreeg ik de mogelijkheid om de kerk meer vrij in zijn omgeving te plaatsen.