Ik heb een stukje geschiedenis opgeschreven voor degenen die hierin geïnteresseerd zijn een spoiler.
- Spoiler: Toon
-
Voor WWII leefden er in Krakau rond 80.000 Joden. In mei 1940 vond een massale deportatie van Joden plaats. Slecht ongeveer 15.000 Joden die konden werken en hun familie mochten blijven, de overigen werden ondergebracht op verschillend plaatsen op het platteland.
Maart 1941 werd in Podgorze een ghetto ingericht. Alle niet Joden, ca. 3.000,moesten daar weg en werden in Kazimierz ondergebracht en de 15.000 Joden uit Kazimierz werden in Podgorze ondergebracht. In ieder huis werden 4 families ondergebracht en wie geen huis had moest maar op straat verblijven. Het ghetto werd ommuurd door een muur in de vorm van grafstenen als een grimmige voorbode.
Systematisch vonden er deportaties plaats naar het doden kamp Belzec. Eerst 7.000, daarna 4.000. In Maart 1943 vond de laatste liquidatie plaats. Van de nog overgebleven 8.000 Joden werden degenen die nog konden werken overgebracht naar het werkkamp Ploszow, de 2.00 die niet meer konden werken werden in de straten van het ghetto gedood. De enkelingen die de dans waren ontsprongen werden naar Auschwitz gestuurd.
In het ghetto leefde een niet Jood, Tadeusz Pankiewicz. Hij was een apotheker en heeft van het begin af in het ghetto zijn apotheek mogen runnen. Hij had vele vrienden onder de Joden die vaak in zijn apotheek kwamen om de krant telezen of om de dagelijkse gang van zaken te bespreken. De apotheek is nu een museum. Hij heeft de oorlog overleeft en heeft in die periode een dagboek bijgehouden wat in boekvorm is uitgegeven.
Een uitspraak van de apotheker was nadat alle Joden waren gedeporteerd, ik heb allen nog meubels om me heen. Naar aanleiding van die uitspraak is op het plein voor de apotheek een monument ingericht bestaande uit kale stalen stoelen. Iedere stoel representeert 1.000 slachtoffers.
1. Een blik in de apotheek
2. Het deel waar men de krant las en discussieerde.
3.
4. Naamplaatjes Joden die daar veel kwamen.

5. Oude en nieuwe foto's met een beschrijving.
6. Het stoelen monument. Nu niet meer kaal, een paar jaar geleden is er een omhulsel omheen gehaakt al zal dat de scherpe kanten niet wegnemen.