xafke schreef:
Is ook mijn gedacht Alchemist.
Los van deze ook even zeggen dat je in RAW +/- 2 tot 3 stops onderbelichting kan terug halen. Maar dit komt niet altijd zonder straf. Het is opletten dat de kleuren niet vervagen. Absolute overbelichting kan je niet terug halen. Dood=dood. In het analoog tijdperk was daar wel marge voor maar digitaal is er geen informatie meer in de overbelichte delen.
Pleit dat er nog voor om in bepaalde situaties met je belichting aan de donkere kant te gaan zitten?
xafke schreef:
Daarom best de foto goed maken, goed belichten op het moment van de opname natuurlijk.
Dat leer je dan weer beter als je het bewerken even uitstelt.
xafke schreef:
Dit betekent niet dat een goed belichte opname ook per definitie afgewerkt is. Zo zal je bv met een landschap in beeld in tegenlicht regelmatig geconfronteerd worden met het sterke verschil van belichting op je onderwerp, schaduwen en de luchten. Als je dan belicht voor de hemel en werkt in RAW dan kan je mooi de donkere partijen terug selectief ophalen. Iets wat zeer lastig is bij het werken in JPG want die informatie is gewoon niet aanwezig in het bestand.
Niet enkel het dynamisch bereik is bij JPG veel meer beperkt je zit met de aanvullende zware beperking dat JPG maar in 8 bit werkt. Daar waar je in RAW in 14 bit per kleur werkt.
Vroeger loste we het landschapprobleem vooral op met graduele ND filters en dat kan nog steeds. Maar je zal bij voorkeur in RAW moeten werken.
Ook HDR kan je distileren uit een RAW tegenwoordig want de moderne camera´s halen een dynamisch bereik van ongeveer 13 stops wat behoorlijk veel is.
Wat dat betreft was de 70D al vroeg ouderwets. Dat motiveert dan weer wat minder voor RAW-bewerking.
xafke schreef:
In een JPG zit die informatie niet, dus kan je die ook niet goed oor HDR halen op basis van 1 beeld. Wil je dit doen met JPG dan heb je minstens 3 beelden nodig om gelijkaardige resultaten te bekomen.
Oh, dat is zo vervelend.... Zit je camera op eindelijk op het statief, beweegt er weer iets wat van wat er op de foto moet komen......
xafke schreef:
Toch heeft JPG ook zijn voordelen. Het is een klein bestandformaat en daardoor kan je veel meer schieten zonder dat je buffer vol geraakt. Handig bij sport, actie en reportage. En het grootste voordeel is dat je de beelden direct kan afleveren daar waar het werken in RAW je nog enige tijd achter je pc zal kosten.
Direct afleveren is geen issue. Burstmode heb ik wel eens nodig, dan is RAW echt een ramp, en RAW+jpeg nog veel erger.