Henry schreef:
Just my 2 cents.

Bedankt voor je serieuze reactie, Henry.
Op zich heb je helemaal gelijk en ik weet dat als je hoofdzakelijk wilt filmen dat je dan beter af bent met videoapparatuur.
Maar het is een kwestie van dingen tegenover elkaar afwegen.
Op vakantie zie ik mij niet echt met een volumineuze semi-pro camcorder rondlopen als toerist waar je ook nog niet eens een fatsoenlijke foto mee kunt maken, dus dan moet ik ook nog een fototoestel mee gaan slepen.
(Ik heb geen slimme telefoon (waarmee je beide kunt doen) en ben ook niet voornemens om er 1 aan te schaffen.)
Thuis wil ik een beetje gaan experimenteren met greenscreen.
4.2.2. 10bits was tot voor kort de enige mogelijkheid om dit te doen. Schijnbaar heeft apple het software matig voor elkaar dat dat niet perse meer hoeft.
De X-T3 heeft intern 4.2.0 bij 10bit wat al behoorlijk wat is. En extern via HDMI 4.2.2. 10bit.
Nu moet je ook weten dat ik het heb gehad met Sony. Heb twee camcorders en zelfs de Alpha 100, het eerste fototoestel van Sony na de overname van Konica/Minolta. Krijg van die menu-structuren gewoon de kriebels.
Canon staat mij wel aan (video-matig) vanwege goede huidtinten en een formidabele geluidskwaliteit. Maar slechts 8bit, geen fatsoenlijke slowmotion en slechts een 1” sensor.
Nu lijkt dit ‘groot’ vergeleken bij de vorige generaties sensoren voor video maar je moet weten dat, net als bij de fotoapparatuur, de industrie de afspraak heeft gemaakt om uit te gaan van dat wat men al kende, zeg maar het gangbare wat men gewend was. De enige referentie in het analogie tijdperk was de radiobuis. Het ‘sensor-gedeelte’ in die vacuümbuis, men moest dat ding wel kunnen inbrengen/plaatsen, besloeg ongeveer ⅔ van de totale buisbreedte. Dus de opgave die de video industrie doet, moet men pakweg ⅓ vanaf halen voor de werkelijke grootte.
Canon heeft daarbovenop ook nog eens een marge voor de bewegingsstabilisatie, de sensor van de XF 400 b.v. heeft 12MP maar voor UHD (steevast door de fabrikant abusievelijk als 4K aangegeven) is +/- 8MP nodig. Dus pakweg ⅔ van de sensor is in gebruik.
Dus de sensor heeft in ieder geval geen diagonaal van 1” maar slechts ⅔ daarvan en daarbovenop is slechts ⅔ van die oppervlakte effectief in gebruik.
De EOS R van Canon gebruikt voor video een crop (vergelijkbaar met aps-c dan wel super35 in film termen) dus het voordeel van kleinbeeld/full frame vervalt daarmee voor video althans!
JVC heb ik ook in overweging genomen maar slechts 8bit opname ook extern.
Panasonic is heel volumineus met video apparatuur en dan komt als alternatief de GH5 in beeld. Die is ondertussen als het ware verouderd of je moet de GH5S kopen. Die heeft op zijn beurt weer zo weinig MP op de sensor dat een eventuele foto nemen niet meer tot de mogelijkheden behoort. Als je dan wat video-camera betreft het nadeel van de vorm van een fototoestel hebt maar er geen foto’s mee kunt nemen…………
De aankoop argumenten voor de X-T3 van Fuji voor mij is de interne 10bits opname, (EN simultaan!) de via HDMI 4.2.2. 10bit uitgave, de echte 4K opname intern bij 60p, de 120fps bij fullHD (5x slowmotion bij 24fps afspeel snelheid), de volle sensor uitlezing (alleen bij 4K 60p een crop van 1,25) dus intern terugrekenen van die 26MP sensor naar 4K (of UHD of fullHD), de onafhankelijke afspeel mogelijkheid (dus in fps) los van de opname snelheid (een voordeel die andere merken niet hebben), het ontbreken (ten gunste van de scherpte) van het low-pass filter, de huis eigen toepassing van het kleurenfilter met een andere rangschikking dan het reguliere RGB-kleurenfilter van Bayer (op de ene rij komt geen rood voor en oude andere rij komt totaal geen blauw voor), de speciale toepassing van het Fuji-korreleffect bij foto’s & last but not least de Eterna-Film simulatie bij video. (en de LUT’s enz.)
Bij al dat moois, wat de betaalbare video camcorder mij niet kan bieden, heb ik ook nog eens daarbovenop de luxe om het glas (in de consumenten-liga is het vaak kunststof) zelf te kiezen. Had in een vorige bijdrage al aangegeven dat ik desnoods met 1 lens genoegen zou nemen MAAR heb dan wel de vrijheid om een professionele hoogwaardige lens (b.v. fujinon 56mm f/1,2) te kiezen.
Je moet weten dat Fuji als 1 van de weinige fabrikanten echte hoogwaardige speciaal voor het aps-c formaat berekende vlijmscherpe professionele lenzen fabriceert.
Dus nogmaals je heb wel degelijk een punt wat betreft filmende fototoestellen, Frank.
Maar het is echt een weloverwogen keuze van mij die inmiddels meer dan een jaar in beslag heeft genomen. En gaandeweg liep ik dus (aanvankelijk gevoelsmatig) tegen dat ‘verschuiven van diafragma’-verhaal op waar ik niets over kon vinden. Maar dat is voor mij ondertussen zo klaar als een klontje.
Sorry voor het lange verhaal maar … “kennis delen en gedeelde kennis opdoen”-verhaal zal ik maar zeggen.
Hein Eken.