Wat Frans zegt was ook het eerste wat bij mij opkwam.
Kijk, wat wij een foto noemen is in het digitale tijdperk wat anders geworden. Uiteindelijk is het een digitaal bestand, wat door software wordt omgezet in een plaatje op het beeldscherm. Standaarden zorgen ervoor dat dit meestal hetzelfde is. De bekendste standaard is jpeg, wat de facto nu door de meeste mensen als een digitale foto wordt gezien.
De uitzondering wat betreft standaarden zijn de fabrikant-specifieke digitale bestanden, te weten de RAW bestanden die alleen al om die reden niet als "foto" worden geaccepteerd in de meeste omgevingen. Ze hebben niet voor niets ook verschillende extensienamen per fabrikant (RAW is Canon, NEF is Nikon, RAF is Fuji, etc etc). De softwarebewerkingsprogramma's zoals Photoshop(=CameraRaw=LightRoom), Luminar, ON1, Capture One, Affinity en noem ze maar op, hebben noodgedwongen allemaal hun eigen manier om die RAW files om te zetten. Door de bank genomen zijn de resultaten min of meer hetzelfde (ze werken natuurlijk in zekere mate samen met de leveranciers), maar bij wat extremere beelden kunnen ze aardig uiteen lopen. Er zijn mensen die voor een specifieke camera daarom graag met een specifiek programma werken (Fuji liefhebbers zitten bv. vaak bij Capture One) omdat daar de resultaten het best tot hun recht komen.
Afijn, je kunt gewoon je eigen weg vinden en op gegeven moment weet je wel wat je moet doen om tot een voor jou goed resultaat te komen
