mido schreef:
Ja ik weet het......maar ja als je denkt dat je op bevestig drukt, maar ondertussen op opslaan drukt en het te laat ziet........
Maar goed ik geef het op met zoeken, ik type nog wel een keer
Bedankt voor jullie reacties!
Dus dpi en kb kan je niet met elkaar in verbinding plaatsen, oke.
Ik blijf het een ingewikkeld verhaal vinden, maar toch vind ik het verhaal van shooter al een stuk duidelijker dan wat ik tot nog toe heb kunnen vinden, dus; thx!
Als ik je 2e uitleg goed begrepen heb shooter.....dan klopt het toch ook wat anderen zeggen? Verandering van dpi wordt wel zichtbaar als je het dus in ps of ander programma veranderd. Maar niet als je het in jou genoemd programma aanpast, daar blijft de kwaliteit hetzelfde.....of begrijp ik het nou verkeerd?
Ik heb dan meteen nog een volgende vraag....hoe kan je zelf bepalen hoeveel kb je foto krijgt?
Zo gaat de voorkeur op dit forum uit naar 800px langste kant van de foto en 300kb's.
Als ik bijvoorbeeld mijn foto verklein naar 800px langste kant dan worden mijn kb's rond de 16 kb en in ps heb ik nog geen functie gevonden dat het aanpast.
Verandering in DPI wordt niet zichtbaar in PS, maar omdat PS (en andere fotobewerkingsprogramma's) de foto weer opnieuw comprimeert (jpeg is een compressieformaat) dan heb je daar (lichtelijk) kwaliteitsverlies. Dit is ongeacht wat je in het veldje DPI invult (hoger of lager).
Dit kun je vrij makkelijk testen door een (nog niet bewerkte) foto te openen in PS, en deze zonder iets aan te passen, op te slaan als een andere foto.
Vergelijk nu de bestandsgrootte en je zult zien wat ik bedoel.
Dezelfde foto als boven was origineel (na conversie van RAW naar JPEG op maximale resolutie) 12.230.656 bytes groot.
Toen heb ik deze in PS geopend en opgeslagen als een andere file, op maximale kwaliteit (12) en nu is de grootte: 10.952.381 bytes.
Zo zie je dus al dik 1MB data verlies door alleen maar de foto op te slaan.
Het kwaliteitsverlies door de foto op 12 of op 4 op te slaan (zie eerste uitleg) zit m in de hoeveelheid verschillende kleuren en pixels die er in de foto zitten.
Zou je bijvoorbeeld een foto hebben waar 500 rode pixels verdeeld over 150 verschillende roodtinten in zitten, en je zou deze in lagere kwaliteit opslaan, dan zouden hier bijvoorbeeld nog maar 50 verschillende tinten van over blijven.
Hierdoor krijg je dus 500 pixels welke maar 50 verschillende roodtinten kunnen bevatten. Dit maakt het mogelijk om de bestandsgrootte hiermee verder te verkleinen.
En dat gebeurd dan natuurlijk met alle kleuren.
PS laat je daar behoorlijk vrij in, in hoeverre jij de kwaliteit wilt reduceren, andere programma's zijn daar wat minder goed in en doen dit gewoon zelf.
Daarom verklein ik mijn foto's voor fora tegenwoordig alleen nog maar via PS en dan op zo'n hoog mogelijke kwaliteit als toegestaan is op het forum.

Heel dit verhaal verklaard ook waarom als je 20 fotos maakt (met hetzelfde toestel en dezelfde instellingen) van verschillende onderwerpen, dat ze ook allemaal verschillende bestandsgroottes hebben. ondanks dat de resolutie voor allemaal gelijk is.
Dit komt dus simpel gezegd door het kleurenbereik wat opgeslagen moet worden.
Nu is alleen kleurenbereik natuurlijk niet het enige wat hiervoor zorgt (o.a. ook plaatsing van die kleuren, en welke kleuren) maar om het makkelijk te houden moet je daar maar zo vanuit gaan
