Erik, ik zou naar een andere fotozaak gaan. Volgens mij probeert deze fotozaak jou meer angst aan te praten dan nodig is

Ik ben het eens met de opmerking van Mendel:
► veel minder ruis doordat de pixels niet zo verschrikkelijk dicht op mekaar zitten
en iets minder eens met de volgende opmerking van Mendel
► door de grotere sensor wordt het brandpunt inderdaad verlegt, waardoor een groothoek veel meer laat zien dan bij een DX
De ruisbeheersing van de D300 is bij hogere iso-waarde (als je naar de ruisbeheersing van de DSLR's in het algemeen kijkt) al heel er goed. De ruisbeheersing van de D700 is bij hogere iso-waarde beter. Onder hogere iso-waarden versta ik waarden 800-1600. Boven de iso 1600 wint de D700 het dus van de D300.
Als je met een FF camera een foto maakt, dan krijg je bij gebruik van dezelfde lens een foto met meer "groothoek", dan wanneer je deze foto gemaakt zou hebben met een DX camera. De grotere FF sensor pakt immers "het hele beeld", terwijl de DX sensor slechts het middelste deel van dit beeld pakt. Een 100mm op een DX geeft je eenzelfde beeldgevoel als een 150mm op een FF (bij Nikon en een 160mm op een FF van Canon => andere cropfactor).
De scherptediepte van deze foto gemaakt met een FF camera zal dus een groter bereik omvatten dan een foto gemaakt met een DX camera (logisch, want het "afgesneden" beeld bij een DX komt er niet op en kan dus ook geen rol spelen in de weglopende scherptediepte...). Bij foto gemaakt met een een 50mm f/1.8 op bijvoorbeeld f/1.8 zal de foto gemaakt met een FF dus meer beeld laten zien die nog onscherper/waziger is dan wat zichtbaar is bij de randen van de foto gemaakt met een DX camera.
Een FF camera vraagt dan ook om FF lenzen. De beeldcirkel van een DX lens is immers te klein. Het resultaat zal zijn dat een foto genomen met een FF camera + DX lens ook "beeld" laat zien buiten de beeldcirkel => dus zwarte vlekken in de hoeken.
Aan de andere kant... als je FF lenzen op een DX toestel gebruikt, vermijd je de moeilijke stukken van een lens (randen van het beeld). Dit betekent dat de kwaliteit van het eindresultaat alleen maar hoger is.
Is een FF camera dan altijd de beste keuze?
Dit hangt van een aantal aspecten af:
- welk type fotografie ambieer je (het meest)?
- wat voor lenzen heb je nu?
Een sensor van een FF camera heeft in het algemeen meer pixels dan een DX camera. Meer pixels betekent in de regel ook zwaardere processing en dus iets minder beelden per seconde. Als het aanpal bps voor jou belangrijk is, dan kan dit een overweging zijn om een DX aan te schaffen. De D700 presteert op aantal bps iets minder dan de D300. Meer bps heb je nodig bij bijvoorbeeld sportfotografie. Bij portretfotografie is bijvoorbeeld meer behoefte aan meer pixels en minder aan het aantal bps. Kijk voor het gemak ook naar de twee toppers van Canon: 1D Mark III en de 1Ds Mark III. De s-variant heeft veel minder pixels en is gemaakt voor de sportfotograaf. Deze s-variant kan 10bps maken. De 1D kan slechts 3 bps maken, maar heeft wel ruim 2x zoveel pixels. Zeer geschikt dus voor het maken van portretten.
Als het telebereik voor jou belangrijk is, dan is een DX camera een logischer keuze dan een FF camera. Je krijgt de cropfactor (1.5x bij Nikon en 1.6x bij Canon) er immers "gratis" bij. Veel telebereik heb je bijvoorbeeld nodig bij natuurfotografie (vogeltjes, herten, etc.). Bij gebruik van bijvoorbeeld een 200mm lens op een DX en een FF kun je bij een FF camera dit zelfde beeld ook thuis in de nabewerking krijgen, maar dan moet je dus veel beeld wegsnijden. Beeld in de nabewerking wegsnijden betekent feitelijk dat je een flink aantal pixels op je FF camera niet gebruikt... Wil je dus in dit voorbeeld al bij het maken van de foto hetzelfde beeld hebben, dan zou je bij gebruik van een Nikon een 200x1.5=350mm lens moeten gebruiken en bij een Canon zelfs een 360mm lens. Een 200mm f/2.8 is veel goedkoper dan een 350mm f/2.8 of een 360mm f/2.8. Als deze laatste 2 al te krijgen zijn...
Als je veel in donkere situaties foto's moet maken en je wilt niet flitsen, dan kunn je zowel de iso-waarde bij zowel de D300 als de D700 flink opschroeven zonder dat je last krijgt van ruis. Pas vanaf iso1600 zal de D700 beter presteren dan de D300. Ik weet niet hoe vaak je een iso-waarde nodig hebt die hoger is dan iso1600.
Een hogere iso-waarde met betere ruisbeheersing in combinatie met een flitser zorgt ervoor dat het flitsbereik van je flitser wordt vergroot. Denk niet aan honderden meters, maar bijvoorbeeld aan 5 flitsmeters extra. Met een SB800 bijvoorbeeld kun je met een D300 een flitsbereik (bij hogere iso) van 20-30 meter overbruggen. Met de D700 zal dit misschien worden verlengd tot 35 meter.
Een D300 of een D700 vraagt (in mijn ogen) om toplenzen. Is anders net zoiets als een porsche aanschaffen en er als een oude oma mee rondrijden. Het ziet er leuk(er) uit, maar al het extra vermogen heb je eigenlijk niet nodig. De toplenzen zijn eigenljik zonder uitzondering allemaal FF lenzen. Het overstappen zal dus niet hoeven te leiden tot het aanschaffen van nieuwe lenzen. Als je echter DX lenzen in je tas hebt zitten, dan zal een overstap naar een D700 ook een onherroepelijke vervanging van deze DX-lenzen tot gevolg hebben. Beelden met donkere hoeken zijn immers niet mooi.
De eindconclusie van Mendel: "Nu kan ik niet in je portomonee kijken, maar als ik de ruimte met gemak daarvoor had zou ik voor de FX gaan", deel ik dan ook niet. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Dat Mendel deze conclusie voor hemzelf trekt kan ik wel weer volgen, want een sportfoto heb ik van hem nog niet voorbij zien komen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vele portretten en macrofoto's.
Als je bovenstaande begrijpt, heb jij geen cursus meer nodig. Als er desondanks nog vragen zijn, stel ze gerust.
Als je heel veel van mijn bovenstaande verhaal niet begrijpt, dan zou is een cursus wellicht een overweging waard. Je kunt natuurlijk ook de gemaakte foto's met je D80 (is nu in je bezit las ik elders op dit forum) hier op dit forum tonen en de reacties proberen te doorgronden om daar beter van te worden

Om een overstap naar een FF niet in de weg te gaan staan, zou ik de toplenzen van Nikon kiezen. Deze passen ook op een D80 en leveren je daar óók supermooie beelden op.
Succes met je keuze!