Het idee achter witbalans is dat je de kleuren in de foto corrigeert rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen. Niet alle typen licht leveren namelijk dezelfde typen kleurverdeling op in het lichtspectrum. Wij zien dat niet altijd, omdat onze hersenen de verschillende kleuren automatisch compenseren (we weten dat een vel papier wit is, dus we zien het ook als wit), maar een camera is hier veel gevoeliger voor. Hierdoor kan het gebeuren dat ondanks dat wij wit TL licht zien dat de camera een blauwe waas op de foto tovert. Gloeilampen produceren vooral licht in het rode en gele deel van het spectrum en daarom krijg je gele/oranje foto’s als je binnen zonder flits fotografeert. Met de witbalans stellen we in welke delen van de foto echt wit zijn en dus wat de neutrale kleur is.
Wordt een foto bijvoorbeeld genomen in schaduw omstandigheden – hierin valt meer blauw licht op de sensor – zal doordat we schaduw witbalans hebben gekozen de camera het blauwe licht gedeeltelijk compenseren door meer rood toe te voegen zodat er een neutrale foto uit komt. Voert licht van een gloeilamp de boventoon voert, dit betekent dat geel licht de boventoon voert en dat er minder blauw en ook groen licht (van RGB, Rood Groen Blauw) op de sensor valt, dan zal de camera hier rekening mee houden en koeler (blauw) licht toevoegen, waardoor de foto er toch redelijk normaal uit komt te zien en de witte delen echt wit zijn. Al met al: de camera compenseert een kleurzweem die wij door onze hersenen niet zien.
Normaal gesproken volstaat AUTO op mijn camera.
Als AUTO op jouw camera niet goed werkt, dan heb je vaak een aantal keuzes. Denk hierbij aan: AUTO, Flitslicht, Zonlicht, Schaduw, Gloeilamp (Bulb), Halogeen en Tl-verlichting. Als de AUTO instelling voor jou niet goed werkt (kun je alleen maar zelf vaststellen), dan gewoon de instelling nemen die het beste past bij jouw foto-situatie. Mocht je vergeten zijn om dit te doen, mocht je vergeten zijn om de instelling te veranderen zodat de oude instelling er nog "in" zit, dan is geen man/vrouw overboord. Een van de functies die alle fotobewerkingspakketten in zich hebben (de betaalde-, maar ook de gratis pakketten) is een witbalans correctie (kleurcorrectie).
Zoals met alle handmatige instellingen in de fotografie kunnen we de opgedane kennis creatief inzetten om mooie effecten te bereiken. Bij zonsondergangen kunnen we bijvoorbeeld er voor kiezen om expres schaduw in te stellen bij het nemen van de foto zodat het blauwe licht er nog meer wordt uitgefilterd en de foto meer naar rood neigt. Vooral aardig bij toch al rode luchten. Of er juist voor kiezen meer blauw licht toe te voegen om een koel of ‘clean’ beeld te bewerkstelligen.
Voor zover de witbalans. Als je vragen hebt over het diafragma, de sluitertijd of de iso-waarde en de samenhang hiertussen, zoek dan even op dit forum. Onderwerp is namelijk al vaker voorbij gekomen. Kom je er niet uit? Gewoon de vraag stellen. Er zijn er genoeg

die dan voor jou de juiste topics weten te vinden, danwel de vraag zelf gaan beantwoorden. Uiteraard werkt het opdoen van kennis beter als je dit begeleid met een foto....
