Nu je het allemaal snapt, kom ik nog terug op een opmerking die Bjornc heeft gemaakt
Bjornc schreef:
...Ik zou overigens voor de mk3 gaan. Portretten die met groothoek gemaakt zijn zij meestal niet echt flatteus. Als je voor ff gaat, houd je model dezelfde verhouding, maar win je meer beeldhoek...
Doordat je jouw 70-200mm op een full frame schroeft, heb je
voor je gevoel dus meer groothoek en verlies je er wat tele (als je dit vergelijkt met je plaatjes die je hebt gemaakt van jouw 70-200mm op jouw huidige cropcamera).
Dit kun je ook anders zeggen: Stel je had die full frame camera al en daar zat al je 70-200mm lens op. Je pakt een cropcamera en je wilt daar hetzelfde beeld mee realiseren, dan had je daar dus een 44-125mm lens op moeten schroeven (als deze al bestaat...).
In je openingspost schreef je dat je altijd ruimte tekort komt:
Nuelle schreef:
Ik zit te denken over iets. Ik heb tevreden over mijn camera maar ik gebruik het liefst mijn 70-200 voor shoots. Eigenlijk altijd. Het de F/4 versie. Nu kom ik bijna bij elke klant thuis ruimte tekort.
Door een full frame krijg je er dus voor je gevoel "meer groothoek" uit je lens. Precies wat je nodig hebt. Je 70-200mm is een prachtige lens en die kun je dus blijven gebruiken. Je kunt met een full frame dus dichter op je onderwerp kruipen omdat de full frame je die ruimte geeft. Het filmpje wat Pancho heeft toegevoegd aan dit draadje laat je het verschil goed zien.
...om af te sluiten met de scherptediepte.
Stel je hebt je 60D en daarop een 44mm lens geplaatst en je hebt een 5D met daarop een 70mm lens. Beiden produceren dus een precies gelijk beeld.
Als de afstand tot je onderwerp 4 meter groot is en je stelt in op f/8, dan is volgens de
DOFMaster de scherptediepte van de combinatie:
- 60D met 44mm lens op f/8 en 4 meter afstand tot je onderwerp: 2,65 meter
- 5D met 70mm lens op f/8 en 4 meter afstand tot je onderwerp: 1,6 meter
Al met al: het plaatje verschilt toch omdat de scherptediepte kleiner is. Bij een gelijk diafragma en een gelijke afstand tot je onderwerp heb je ondanks dat het plaatje op elkaar lijkt, met de full frame camera je onderwerp meer geïsoleerd uit zijn/haar omgeving. Wat je dus uiteindelijk ook in de foto terug zult zien. Voor wat betreft de beeldhoek zijn de plaatjes dus gelijk, maar "inhoudelijk" zullen ze dus verschillen.
Als je dit begrijp, zijn er geen geheimen meer die gedeeld moeten worden over dit onderwerp.
Omdat je visueel bent ingesteld, heb ik er voor jou ook even een plaatje bij gezocht.

Hier wordt dus een 50mm lens op een full frame vergeleken met het beeld van een 31mm lens op een cropcamera. Beeld is gelijk (beeldhoek is gelijk), diafragma is gelijk, maar de scherptediepte verschilt. De bovenste plaatjes (van de tuin) laten je dit verschil dus duidelijk zien. Bij de 31mm lens heb je een grotere scherptediepte. De onderste plaatjes laten zien dat er op hetzelfde punt is scherpgestel.
Een tweede plaatje:

Een gelijk beeld, een andere scherptediepte.
Mocht je bij een full frame toch nog meer groothoek nodig hebben, dan kun je uiteraard nog het goedkope en uiterst scherpe 50mm lensje aanschaffen. Kost je niet zoveel en de perspectivische vertekening blijft beperkt (zeker als je dit vergelijkt met een vergelijkbare situatie: een 31mm lens op een cropcamera).
Nu zul je mogelijk denken: "perspectivische groothoek vertekening? Heb je daar dan al zo snel last van?"
In
deze post heeft Wendy hierover een foto geplaatst van haar zoon. Omdat we haar zoon niet kennen, moeten we uitgaan van haar observatie dat het beeld afkomstig van een 50mm lens al perspectivische vervorming aflevert... We kunnen wel met eigen ogen het verschil in beeld zien, dus dat er verschil zit in het beeld, daarover bestaat geen twijfel.
Bij een gelijk beeld (dus je moet bij een meer groothoeklens dichter op je onderwerp kruipen), heb ik ook dit plaatje gevonden over perspectivische vertekening

Kijk, vergelijk en trek je eigen conclusie. Vanaf welk brandpuntsafstand begin je de perspectivische vertekening te zien? Op
deze site vind je de conclusie van Jesus Diaz.
Voor een ieder die het engels niet zo goed onder de knie heeft, die kunnen een kijkje nemen in deze......................................
- Spoiler: Toon
-
Hierbij een korte vrije "vertaling".
Elke lens zal een beeld opleveren met meer of minder vervorming. Je hersens zorgen er voor dat dit niet altijd ook goed opvalt. Als je in het telegebied kijkt, dan zie je dat het gezicht platter en breder wordt, in het groothoekgebied wordt het gezicht puntiger en smaller. Bij een extreme groothoek en fisheye lens vervormt zelfs de omgeving ook mee. Ook is de vervorming van het beeld afhankelijk van de plaats in de foto. Middenin de foto zal het beeld minder vervormen, aan de randen het meest. De vervorming die er dus bij elke brandpuntsafstand is, kan je gezicht er dus mooier of lelijker doen laten uitzien. In het "portretgebied" zie je ook nog de verschillen, maar deze verschillen zijn wel minimaal. In theorie levert een 135mm lens je het beste, meest accurate resultaat op, maar er is eigenlijk geen goed of verkeerd. Dat is waarom sommige personen volgens Jesus Diaz meer fotogeniek zijn dan andere personen...

--------
Update: typefoutje verwijderd