Ik wil proberen een idee te geven van het “hellend vlak” van Ronquières. In het Kanaal Charleroi-Brussel werden in de 19e eeuw 16 sluizen aangelegd over een afstand van 2 km om een hoogteverschil van bijna 70 meter te overbruggen. Dit kostte de schipper tot twee dagen tijd…. maar er is een oplossing voor gevonden!!!
1
dit is niet zomaar een boot die via een sluis op een ander niveau gekomen is. Nee, deze heeft gebruik gemaakt van de scheepslift over het “hellend” vlak .
2
Er zijn twee scheepsbakken van elk 85,50 meter lang en 11,60 meter breed. De bakken rijden met een snelheid van 1,2 meter per seconde als wagons over rails en worden met kabels voortbewogen.
3
Sinds 1968 kost het de schipper met de scheepslift ongeveer drie kwartier via het “hellend vlak” van Ronquières om dit hoogteverschil te overbruggen
Het vlak is 1.400 meter lang en overbrugt een verval van 68 meter, met een helling van bijna 5%
4
Er kan van twee bakken gebruik worden gemaakt, die onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Elke bak heeft zijn eigen contragewicht
5
Om zo weinig mogelijk beweging in het water te krijgen zijn er 60 stel wielen geconstrueerd met stevige veren. De beweging van het water in de relatief kleine bak zou zeer desastreuze waterdruk kunnen veroorzaken op de scheepswand.
6
De besturing vind plaats vanuit de 6e verdieping van de 400 meter hoge toren. Elke bak heeft een eigen contragewicht, dat op rails ONDER de bak doorgaat.