We hebben er allemaal wel eens mee te maken: lensflare. Wat is lensflare en hoe kom je er aan?
In
dit topic plaatste Schaeddy onderstaande foto waarin lensflare te zien was.

Lensflare ontstaat als relatief fel licht in een hoek op een objectief valt. Voordat deze lichtstralen op de sensor vallen, reflecteren ze ook nog eens aan de binnenkant van de lens. Vaak mondt dit uit in een lichte vlek en wordt het contrast in de foto minder.
Doordat elk objectief uit meerdere glaselementen bestaat die het licht naar de juiste plek op de sensor moeten leiden, loop je met vrijwel elke lens de kans dat er lensflare ontstaat. Zoomobjectieven hebben meer lenselementen dan ‘prime’ objectieven, deze zijn dus vatbaarder. Groothoeklenzen zijn vatbaarder voor flare dan telelenzen.
Als het licht afkomstig is van een relatief felle lichtbron in verhouding met het overige licht, dan kan dit dus een probleem worden, zelfs als de lichtbron niet in de foto wordt opgenomen kan licht hiervan afkomstig toch binnen het objectief weerkaatsen als het op het voorste element terechtkomt. Een zonsopkomst of zonsondergang is een situatie die een grotere kans op lensflare geeft...
Als je door de zoeker kijkt hoeft de lensflare niet meteen zichtbaar te zijn, dit komt omdat het diafragma dan nog volledig open is. Pas als je de sluiterknop indrukt wordt het diafragma kleiner gemaakt en kun je de lensflare opmerken. Twijfel je over een situatie, druk dan de scherptediepte preview knop in die op veel camera’s zit en je ziet het effect van het kleinere diafragma.
Om lensflare tegen te gaan plaatsen fabrikanten een coating op de lens, deze is beter naargelang de lens duurder is, maar deze zal nooit helemaal de flare tegen kunnen gaan.
Er zijn een aantal mogelijkheden om lensflare tegen te gaan. De makkelijkste manier is om een zonnekap te plaatsen, deze is ontworpen om zo veel mogelijk ongewenst licht uit de lens te houden en alleen het licht op te vangen dat van het onderwerp wordt afgekaatst.
Een andere manier om lensflare te voorkomen is door het voorste lenselement van het objectief goed schoon te houden. Stof en zand op de lens buigen het licht om waardoor de kans groter wordt dat er flare ontstaat.
Dus... lensflare heeft een sterke relatie met de bouwkwaliteit van de lens. Een groothoeklens voorzien van een zonnekap heeft eerder last van lensflare dan een telelens voorzien van een zonnekap bij gelijke omstandigheden, simpelweg omdat een zonnekap van een groothoeklens zonnestralen uit een veel grotere beeldhoek zal toelaten tot de lens.
Filters die je op je lens schroeft kunnen ook nog wel eens de oorzaak zijn van lensflare.
Lensflare is niet per definitie ongewenst. Nu je begrijpt hoe het ontstaat, kun je het ook creatief inzetten. Mocht het je niet lukken om lensflare bewust te vangen in je foto, geen nood! Photoshop heeft een optie voor om lensflare effect toe te voegen aan je foto.
