‘Read the F….. manual’ Kent u die uitdrukking? Dat moet haast wel want zelfs op Wikipedia staat deze uitdrukking beschreven.
‘is een uitdrukking die regelmatig wordt gebruikt op fora en in nieuwsgroepen op internet om een vragensteller duidelijk te maken dat hij of zij beter eerst de handleiding had kunnen lezen’. En misschien denken we dat hier ook weleens bij een vraag, maar dat roepen we natuurlijk niet want we zijn hier vriendelijk tegen elkaar en altijd bereid elkaar te helpen.
Nu is het lezen van een handleiding voor een camera een hele opgave. Zeker ook omdat je aan de voorkant al weet dat je wellicht meer dan de helft nooit zal gebruiken. In dit stukje ga ik een stukje handleiding van een Canon camera onder de loep nemen. En dit komt in iedere handleiding van Canon voor. Ik heb het overigens ook nog alleen maar bij Canon camera’s kunnen vinden. En ik denk dat alle Canon gebruikers op dit forum dit ook nog nooit hebben gelezen. Tenzij je ooit weleens bij een lezing van mij bent geweest. Want dan is het altijd een hilarisch stukje tussen Canon en Nikon en de rest van de wereld.
Het gaat over de flitsinstellingen van een Canon camera, daar waar het zogenaamde synchroniseren op het eerste en tweede gordijn wordt besproken. Flitsen op het eerste of tweede gordijn klinkt wellicht bekender in de oren. Wat was dat ook weer, dat flitsen op het eerste of tweede gordijn? Voor de belichting zelf maakt het niet zoveel uit, het gaat meer om de richting waarheen het geflitste onderwerp beweegt. Zie het voorbeeld. In beide foto’s laat ik een balletje uit mijn hand vallen. Bij de eerste foto flits ik op het eerste gordijn. De flits gaat af aan het begin van de beweging. Het balletje is daarom scherp als het nog in mijn hand zit. In de rest van de sluitertijd valt het balletje en dat geeft de veeg weer. Op de foto lijkt er iets magisch te gebeuren, als of het balletje in mijn hand schiet. Op de tweede foto flits ik op het tweede gordijn. Ik druk op de ontspanknop en laat het balletje vallen. Aan het einde van de sluitertijd, als het balletje op de grond ligt, gaat de flitser af. De tweede foto laat daadwerkelijk zien wat er gebeurt. De beweging komt nu achter het balletje aan. Het accentueert de val van het balletje.

Tijdens een cursusavond gaf ik de deelnemers een opdracht mee naar huis om een beweging vast te leggen, geflitst op het tweede gordijn. Bij één kandidaat zat de beweging ervoor. Toch beweerde de deelnemer bij hoog en bij laag dat ze het tweede gordijn had ingesteld op haar
Canon 5D mark III. Ik dacht dit is toch erg raar. Hoe kan dit? Ik wist stomweg het antwoord niet. Maar ik moest het weten dus zei ik tegen mijzelf: ‘Read the fucking manual’
En daar stond het gewoon op bladzijde 295. De eerste alinea met uitroepteken ervoor. Dan zal het wel belangrijk zijn.

Maar waarom deze begrenzing? Maar vooral de tweede boodschap. ‘Als 1/30 wordt gekozen zal automatisch eerste gordijn worden ingesteld.’ Dat is toch raar. Je stelt iets in, maar ik doe het niet. Was er dan geen indicator mogelijk? Iets wat de gebruiker even waarschuwt?
Nu denk je wellicht dit is alleen bij de Canon 5D zo. Nee hoor, alle camera's van Canon kennen een grens. Alleen verschilt de sluitertijd iets per type. Heb jij een Canon? Zoek het maar op in het hoofdstuk van de flitsinstellingen. Nikon gebruikers, wees gerust. Nikon kent deze begrenzing niet. Ook bij andere merken heb ik het niet kunnen vinden. Alleen bij Canon
Ik heb contact gezocht met Canon maar de tweede lijn hulp kwam niet verder dan dat het een mechanische instelling was. Hebben jullie een idee waarom Canon deze begrenzing heeft ingebouwd?