Deze foto's laten goed zien wat er misgegaan is => Je sluitertijd is helaas veel te traag. Wat we hier zien is dan ook bewegingsonscherpte:
- in de brug veroorzaakt door jou (de beweging van de camera)
- in de hond veroorzaakt door de bewegingen van de hond en door jou (de beweging van de camera)
Zoals Sho Man al eerder heeft aangegeven moet je zorgen dat je sluitertijd snel genoeg is om bewegingsonscherpte in je foto te voorkomen. De vuistregel die hiervoor geldt voldoet goed.
=> zorg dat je sluitertijd maximaal een waarde heeft van 1/brandpuntsafstand <=
Dus bij:
300mm => 1/300sec of sneller
200mm => 1/200sec of sneller
100mm => 1/100sec of sneller
50mm => 1/50sec of sneller.
Let op!
1/300sec is sneller dan 1/200sec
1/200sec is sneller dan 1/100sec
1/100sec is sneller dan 1/50sec
Ik gebruik vaak de diafragmavoorkeuze (A-stand) bij het fotograferen. Eenmaal de A-stand ingesteld kan ik met het draaiwieltje de waarde van het diafragma eenvoudig veranderen.
Trouwens: een kleine A-waarde resulteert in een kleine scherptediepte, een grote waarde in een grote scherptediepte. Is iets om je later druk om te maken.
In de A-stand berekent de camera bij elke diafragmawaarde (A-waarde) zelf de bijbehorende sluitertijd (S-waarde) om de foto correct te belichten. In je scherm kun je de A- en de S-waarde eenvoudig aflezen. Afhankelijk van de meetmethode (matrix, punt, ...) kan de berekende waarde dus iets verschillen.
Wat je nu dus in de gaten moet houden is dat de S-waarde niet te laag wordt. Daarvoor moet je dus je diafragma en je brandpuntsafstand in de gaten houden.
Wat nu als het diafragma helemaal open staat (kleinste A-waarde heb je ingesteld), maar de S-waarde (sluitertijd) is nog te traag?
A) Een oplossing kan zijn om de iso-waarde aan te passen. De sluitertijd kun je versnellen / verkorten door de iso-waarde te verhogen. Bijvoorbeeld van iso200 naar iso400 of iso640 (etc.). Let op dat bij de hogere iso-waarden ruis in je foto zichtbaar wordt. Neem voor jouw camera als vuistregel dat vanaf iso800 je ruis in je foto zult zien.
B) Een andere oplossing kan zijn het brandpuntsafstand iets terug te draaien. Dus van 300mm iets uitzoomen naar 100mm. De minimaal in te stellen sluitertijd verandert dan immers van 1/300sec naar 1/100sec.
C) Je kunt ook de belichting van iets corrigeren met de +/- knop. Door bijvoorbeeld de foto bewust iets donkerder te schieten -0.3EV of -0.7EV zal de sluitertijd bij een gelijkblijvend diafragma ook korter worden.
Als je de iso-waarde hebt verhoogd en je hebt nog speelruimte over, dan kun je weer de scherptediepte vergroten door het diafragma iets dichter te draaien (een iets grotere A-waarde instellen).
Natuurlijk kun je ook flitsen, maar een flitser heeft een beperkt bereik en verandert de sfeer in je foto.
Hoop dat het iets duidelijker voor je geworden is. Heb je nog vragen, stel ze gewoon!
