De verschillende termen als SRGB en Adobe RGB geven het kleurbereik van de foto aan. RGB staat voor rood, groen en blauw, de kleuren waarmee digitale camera’s alle andere kleuren in het kleurspectrum samenstellen (zie ook de uitleg eerder in dit topic).
Bij een 8-bit foto zijn er 16,7 miljoen kleuren (256 tinten rood maal 256 tinten groen maal 256 tinten blauw), in een 16-bit foto zijn er 281 triljoen kleuren (65.536 x 65.536 x 65.536).
Het verschil tussen SRGB en Adobe RGB zit niet zozeer in de hoeveelheid kleuren die je ziet, het zijn er in 8-bits mode nog steeds 16.7 miljoen, maar het verschil zit in "de afstand tussen de kleuren". Adobe RGB biedt dus een groter kleurbereik dan SRGB. De meest verzadigde groene, rode en blauwe kleuren vallen buiten het bereik van SRGB. Als je de waarde 255 rood in Adobe RGB en in SRGB bekijkt zul je zien dat die in het Adobe RGB kleurprofiel meer verzadigd zijn.
Dit leidt er toe dat als je een AdobeRGB foto bekijkt in een programma dat een SRGB foto verwacht, dat je foto er fletser uit zal zien (als je scherm of printer dit kan tonen, maar verderop in dit topic daarover meer...). De mooie verzadigde kleuren vallen buiten het bereik van wat het programma verwacht. De hoeveelheid kleurtinten (16.7 miljoen) is echter gelijk gebleven (want 8-bits levert je 16.7 miljoen verschillende kleuren op, niet meer en niet minder), maar er zit meer ruimte tussen de kleuren om het grotere kleur
bereik te kunnen halen.
Gebruik van het Adobe RGB kleurprofiel vereist grafische software die het kleurprofiel herkent en alle kleuren er uit kan halen. Doe je dit in 8-bit modus, dan krijg je iets meer verzadigde kleuren dan met het SRGB kleurprofiel, maar loop je ook risico op minder vloeiende overgangen als je de foto gaat bewerken. De gaten tussen de kleuren zijn door het grotere bereik groter geworden, als je de kleuren in nabewerking op laat schuiven maak je dus grotere sprongen tussen de kleuren. De oplossing hiervoor is om in 16-bit modus te werken, dan heb je die 281 triljoen kleuren tot je beschikking (let op! Het aantal bits waarin je werkt verandert niks aan het kleur[u]bereik[u/]). Dit bereik wordt bepaald door het gekozen kleurprofiel).
De keuze voor Adobe RGB in 16-bit geeft niet meer verzadigde kleuren, het kleurbereik blijft gelijk, maar de gaten tussen de kleuren worden opgevuld met meer kleuren-stapjes waardoor de kleurovergangen vloeiender verlopen. Voor het gebruik van Adobe RGB in 16-bit modus is het van belang dat je precies weet wat je doet, anders krijg je slechtere resultaten dan je zou hebben gehad als je bij SRGB was gebleven. Je moet je werkruimte in Adobe RGB instellen en goed controleren dat je als Adobe RGB exporteert.
Adobe RGB is met name een voordeel als je zelf je foto’s afdrukt of naar een professionele afdrukcentrale stuurt (let op, sommigen vragen toch het sRGB kleurprofiel). Veel fotoprinters kunnen met hun een uitgebreide set aan inkten meer kleuren afdrukken dan in sRGB, de hogere kleurverzadiging en vloeiendere overgangen komen zo echt tot hun recht.
sRGB is echter het meest in gebruik, omdat er veel programma’s en web browsers zijn die geen aandacht besteden aan het kleurprofiel dat je hebt gekozen. Ook is SRGB de standaard die de meeste monitoren ondersteunen. Sommige programma’s en browsers kun je alleen door een actie van jezelf aandacht laten besteden aan het kleurprofiel, maar meestal niet met een simpele optie, het vereist vaak het aanpassen van een configuratiebestand.
Op
deze site vind je het complete verhaal over "Welk kleurprofiel te kiezen" en ook een voorbeeld als je de foto per ongeluk in het Adobe RGB formaat exporteert.
Wat is nu het beste? Om een kort antwoord te geven is Adobe RGB de beste optie voor het zelf bewerken. Dit profiel bevat meer kleuren dan SRGB en in 16-bit mode verlopen de overgangen tussen de kleuren vloeiender dan in 8-bits mode.
Als je je afbeeldingen online gaat tonen of slechts kleine afdrukken gaat maken, dan is het het beste om te exporteren naar SRGB. Als je deze optie ook gebruikt voor nabewerking van JPEG bestanden dan neemt deze optie minder ruimte in, zodat je meer foto’s kwijt kunt op je geheugenkaart en harde schijf, vereist minder nabewerking en de resultaten zijn in veel gevallen (voor het gebruik op internet of kleine afdrukken) niet slechter. De prijs is wel dat je kleuren weggooit die je nooit meer terug krijgt, je kunt van SRGB nooit meer naar Adobe RGB.
Het is dus een keuze voor het eenvoudiger bewerken met SRGB of de extra kleurruimte in Adobe RGB en dan converteren naar SRGB voor internet gebruik.
De keuze vooraf in de camera is trouwens met name van belang als je in JPEG formaat fotografeert, want als je in RAW formaat fotografeert wordt het kleurbereik bepaald door de optie die je kiest bij het importeren van de foto’s, de sensor levert meer kleuren dan in het SRGB en Adobe RGB bereik passen. In RAW formaat fotograferen is dan ook de enige methode om het grotere ProPhoto RGB kleurbereik te kunnen kiezen.
_________________________
Update: Typo's verwijderd