Een hoop vragen... en hoewel ik geen echte portretfotograaf ben, wel de eerste die reageert

Alles hangt en staat bij het soort foto's die jij wilt maken.
Als ze er met z'n allen op moeten staan, of "ten voeten uit" er op moeten staan, dan redt je dit niet met een 100mm, een 35mm is dan een betere keuze. Als je alleen portretjes van hun hoofd moet maken, dan kan 100mm een betere keuze zijn. Ik zou naast de 35mm een 70-200mm meenemen (omdat ik niet een 100mm heb en omdat ik dan wat flexibeler ben).
Als de 100mm een macrolens is, houdt er dan rekening mee dat macrolenzen veel tijd nodig hebben voor het scherpstellen. Mijn 105mm macrolens heb ik wel eens gebruikt voor portretfoto's, maar ik gebruik veel liever de 70-200mm.
Neem niet een te groot diafragma (te kleine f-waarde). Zeker als mensen in twee rijen gaan staan, zul je eerder aan een f/8 moeten denken dan aan een f/2.8.
Omdat de scherptediepte afhankelijk is van verschillende grootheden, kun je het best even de dof-calculator raadplegen. Er zijn apps beschikbaar, dus wellicht handig om zo'n app te downloaden op je smartphone.
En dan het flitsen. Neem er in ieder geval 1 of 2 mee. Als je nog nooit off-shoe hebt geflitst, ga dit dan niet nu even snel leren.
Als het te donker is, denk dan niet dat een hoge iso-waarde je uit de brand helpt. Als het te donker is, dan moet je flitsen.
Als je gaat flitsen, dan de iso-waarde niet te hoog, maar ook niet onnodig laag. In het laatste geval moeten je flitsers harder werken en zijn je batterijen eerder op.
Een extra setje batterijen meenemen is trouwens ook geen slecht idee.
Ik heb recent twee teams inclusief begeleiders op de foto gezet (ongeveer 40 man/vrouw). Een flitser off-shoe links en eentje rechts om het geheel goed uit te lichten. De foto heb ik genomen met een iso400, 35mm en f/9. Foto's heb ik in RAW genomen om nog enige speelruimte te hebben in de nabewerking.
Daarnaast ter voorbereiding wat opstellingen voor jezelf noteren. Als je ter plekke moet improviseren, kan het wel eens een moeilijke sessie gaan worden. Op internet heb je zet voorbeelden van opstellingen.
Iemand die je helpt (en weet waar je op moet letten) is ook wel fijn om erbij te hebben. Als je zo iemand bij je hebt, bespreek dan van tevoren de opstellingen door.
Geef duidelijke aanwijzigingen. Als je niet daadkrachtig zegt hoe je het wilt hebben, ga je zeer waarschijnlijk niet met mooie foto's thuis komen. Zeker als je met dure apparatuur komt, verwacht men dit ook van je...
Let op dat het opladen van de flitser ook tijd kost, dus niet gelijk de tweede foto na de eerste maken.
Bij een groepsfoto geldt: als ze jou niet kunnen zien, komen ze ook niet op de foto. Daarnaast zou ik gewoon aftellen, zodat iedereen weet wanneer ze moeten lachen en de ogen open houden. Maak er sowieso meerdere zodat je wat ogen uit een andere foto kunt lenen...
Binnenshuis zou ik trouwens indirect flitsen. Let wel op dat je het licht niet tegen een gekleurd oppervlak laat bouncen. Binnenshuis heb je trouwens de meeste kans op beinvloeding van andere kleurtonen van andere lampen. Denk aan de gloeilamp (meer gelig licht), de TL-lamp (meer groene tint). Niet te druk om maken. Vaak kun je er toch niets aan doen.
Buitenshuis zou ik direct flitsen. Als je offshoe flitst, dan zou je er een paraplu tussen kunnen zetten (heb je ook een standaard nodig).
Voor de familiefoto buiten: zet ze niet vlak voor een achtergrond. Met f/8 of f/9 komt die achtergrond ook scherp in beeld als ze er vlak voor staan.